Kako se trud u Srbiji ne isplati?

Izvor: B92, 19.Jun.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se trud u Srbiji ne isplati?

Kragujevac -- Talenat za prirodne nauke Kragujevčanke Ljubice Vujović, đaka generacije Prve kragujevačke gimnazije, prepoznali su i profesori Univerziteta u Kembridžu.

Vujovićeva je, kako je izjavila Tanjugu, pred profesorima tog univerziteta u novembru prošle godine polagala pismeni i usmeni test iz fizike i matematike, da bi je 4. januara ove godine elektronskom poštom obavestili da je primljena na koledž "Triniti", na smer prirodne nauke.

Pored prijema, talentovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kragujevčanka je od jednog od fondova Univerziteta u Kembridžu dobila i stipendiju od 7.000 funti, ali to nije dovoljno da bi od oktobra mogla da studira na prestižnom univerzitetu, zato što joj je potrebno 27.000 funti.

"Obratila sam se Fondu za mlade talente, Tempus fondu, kao i Fondu Ženska rekonstrukcija i dobila negativan odgovor. Odgovorili su mi da postoje zvanični konkursi preko kojih finansiraju određene studente, ali isključivo za projekte koje oni odaberu, a da za individualne slučajeve, kao što je moj - da sam primljena na Kembridž, nemaju oformljene fondacije, a time ni sredstva", rekla je Vujovićeva.

Prva Šumadinka primljena na Kembridž nada se da će neka firma izraziti želju da stipendira talenat i mladost, jer, kako veli, za kompaniju nije velika suma da školuju svoj kadar na Kembridžu, budući da će po završetku školovanja biti sposobna da znanjem i kvalitetom firmi vrati mnogostruko.

Želja joj je, naglašava, da studira na Kembridžu i da se potom vrati u Srbiju, kako bi je "znanjem unapredila, ali i da joj vrati ono što joj je pružila".

Prijatelji i roditelji, čije je jedino dete, takođe su razlog zbog koga bi se iz Engleske vratila.

Naglašava da su joj roditelji velika podrška i da bez njih ne bi bila gde jeste.

Kako je izjavila, kroz školovanje ju je zanimalo praktično sve - i medicina i crtanje i pozorište, ali su prirodne nauke, posebno fizika, prevagnuli najviše zbog njene radoznalosti i mogućnosti istraživanja. Uzor je je, ističe, Mihajlo Pupin.

"Postoji mnogo naučnika koji su svojim biografijama i radom definitivno ostavili utisak na mene. međutim, da li zbog toga što je po nacionalnosti meni blizak Mihajlo Pupin, odnosno njegova priča o odlasku u Ameriku na studije u Kembridžu, kasnije usavršavanje u Berlinu definitino na mene ostavlja najveći utisak. To je jedna priča koju konstantno iščitavam i koja je velika motivacija u mom životu", rekla je Vujovićeva.

Istraživač-saradnik Matematičkog instituta SANU Đorđe Baralić Tanjugu je izjavio da je prijem Ljubice Vujović najveći uspeh kragujevačke srednje škole ikada. "Činjenica da je Ljubica primljena na Kembridž, koji je rangiran kao najbolji svetski univerzitet, gde je imala konkurenciju učenika iz celog sveta, dokaz je velikog uspeha srpskog srednjoškolstva", rekao je Baralić i naveo da je poslednjih godina pet učenika iz Srbije primljeno na Kembridž, a Ljubica je prva iz Kragujevca, Šumadije i Pomoravlja, odnosno centralne Srbije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.