Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 15:57

Kako izgleda podrška roditeljstvu u Kragujevcu

Kragujevac je bio domaćin konferencije na kojoj su predstavljeni prvi rezultati projekta "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu". Bolja demografska slika prioritet je cele države, a rezultat mera finansijske pomoći porodici je više od petsto beba rođenih u prva tri meseca ove godine – 5,3 odsto više nego u istom periodu lane.
Rana podrška roditeljstvu oslanja se na tri stuba: zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i socijalnu zaštitu i obrazovanje. U fokusu intersektorskog tima iz tih oblasti su individualne potrebe svakog deteta.

"Da bi porodica bila zadovoljna onim što dete može, ume i zna i onim što može da postigne, da bi bilo funkcionalno ne samo za život u porodici, već i u lokalnoj zajednici", kaže Marina Marković, koordinator tima za ranu intervenciju u Kragujevcu.
"Tako da smo mi kao porodica, stručnjaci i vrtić koji je druga kuća deteta, gde je najviše vremena provodio, u istom vremernskom intervalu i u istom vremenskom periodu, prosto zajedno radili na tim nekim osnaženjima moga deteta", navodi Sanja Nedić, majka iz Kragujevca.
Šest gradova i opština u Srbiji, u saradnji sa Unicefom, pioniri su u programu sveobuhvatne podrške roditeljstvu.
"Roditelji dobijaju psihosocijalnu i podršku, uče da brinu o sebi, da bi na najbolji način mogli da se posvete detetu i pruže mu prosperitetnu budućnost", objašnjava Josi Ečeveri Burkhart, zamenica direktorke Unicefa u Srbiji.
"Preko 60.000 poprodica je obuhvaćeno našim aktivnostima i mislimo da je jako važno, da ovo kao model, zaživi i bude život čitave Srbije", smatra prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica UO programa Podsticajno roditeljstvo.
Kragujevac je primer dobre prakse, u kojem se 12 odsto ukupnog budžeta izdvaja za oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.
"Naročito nam je važna podrška najugroženijima. To su primaoci novčane socijalne pomoći, to su Romi i Romkinje, to su hraniteljske porodice, seoska područja", naglašava Gordana Damnjanović, članica GV Kragujevca.
"Za 2022. godinu, obezbeđene su dodatne 22 milijarde dinara, što je za trećinu više sredstava nego što je izdvajano u prethodnom periodu", navodi Milka Milovanović Minić iz ministarstva za brigu o porodici i demografiju.
U naredne dve godine, još 28 lokalnih samouprava u zemlji, proći će kroz program brige o ranom razvoju dece i podrške roditeljstvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.