Kako do subvencija u agraru - tribine u selima Šumadije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2022, 15:44

Kako do subvencija u agraru - tribine u selima Šumadije

Grad Kragujevac je za agrar ove godine odvojio budžet u iznosu od 50 miliona dinara, što je duplo više nego prethodne godine. Kako bi se poljoprivrednici na vreme obavestili o lokalnim ali i nacionalnim podsticajima organizuju se.

Prva tribina na teritoriji grada Kragujevca o lokalnim ali i državnim podsticajima i subvencijama održana je u Lovačkom domu u selu Lužnice.

Lokalna samouprava u Kragujevcu je ove godine udvostručila agrarni budžet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Ono što je najvažnije za poljoprivredne proizvođače na teritoriji grada je da je agrarni budžet, kao što smo već najavili, povećan za 100 %, iznosi 50 miliona dinara, a svi programi koji su planirani u vidu podsticaja i subvencija će po dobijanju saglasnosti Ministarstva poljoprivrede biti dodatno objavljeni konkursima i javnim pozivima. To je ono što su i do sada uzimali, nabavka mehanizacije, oprema u stočarstvu, plastenici, navodnjavanje, subvencije za veštačko osemenjavanje, podsticaji za osiguranje…", izjavila je za RTV koordinatorka za agrarnu politiku grada Kragujevca Verica Šapić.

Kada je stočarstvo u pitanju nacionalne mere u vidu subvencija i podsticaja su uglavnom ostale iste, međutim cene goriva, hemijskih materija i đubriva su drastično skočile što je uticalo na poljoprivrednike da sve više razmišljaju o smanjenju svoje proizvodnje.

Goran Joksić, savetodavac za stočarstvo ističe da je najbitnija povratna informacija šta kažu proizvođači.

"Bio je jedan proizvođač koji kaže, ako se ovako nastavi ova godina, kao što je bila prošla, ja ne bih mogao da je izdržim. Možda bih prodao eto sva grla i štale ali, uvek imate ono ali se dešava nešto na bolje, jer se i u svetu dešavaju pozitivniji pomaci, bilo je više razloga, da su se u svetu dešavale negativne stvari, tako da se i to reflektuje i na našu zemlju i poljoprivredu. Mislim da se nešto kreće na bolje jer je cena kukuruza nešto malo niža, cena suncokretove i sojine sačme je nešto malo niža, a cena mleka je nešto malo viša", ocenjuje Joksić.

U zimskom periodu, početkom godine najviše se promovišu aktuelne mere ministarstva poljoprivrede a interes stručnjaka je da podstiču kroz informacije o subvencijama i bespovratnim sredstvima razvoj proizvodnje.

Direktorka Poljoprivredne stručne službe Kragujevac Suzana Nešković govori o meri koja je poznata kao 50, 40, 10 i koja je trenutno jedna mera preko koje proizvođači mogu da nabave nove traktore.

"Jako je interesantna mera i dostupna je našim poljoprivrednim proizvođačima, pa ćemo mi negde da pojasnimo način i postupak kako da dođu do tih traktora. Drago mi je što je naš gradski budžet ove godine odvojio bitna sredstva i veoma lep program priprema za naše poljoprivredne proizvođače već od proleća. Cena inputa je jako visoka ove godine, međutim već je samo ministarstvo omogućilo uvoz đubriva bez carine i omogućilo je nešto niže cene, tako da je eto da kažem država spremno dočekala i taj udar ka mineralnim đubrivima, da taj udar na poljoprivrednike u prolećnom delu, odnosno u delu kada se najviše seje na našim terenima, ne budu toliko finansijski opterećeni", objašnjava Nešković.

Kako bi što veći broj poljoprivrednika na vreme informisali o dobijanju adekvatne stručne pomoći za prikupljanje dokumentacije potrebne za ostvarivanje subvencija i podsticaja, edukativne tribine organizovaće se i u ostalim selima Šumadije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.