Kako do skladnog braka i porodice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do skladnog braka i porodice

U Srbiji postoji 22 Savetovališta za brak i porodicu a jedno od najstarijih je kragujevačko savetovalište koje je počelo sa radom pre 32 godine. Ovde je i prvi put započet program rada koji uključuje i počinioce nasilja u porodici i partnerskim odnosima međutim iako su usluge savetovanja i terapije besplatne čak 40 % dolazi na osnovu preporuka od strane nadležne institucije.

Kragujevačko Savetovalište za brak i porodicu među prvima je u Srbiji započelo program rada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa počiniocima nasilja u porodici. Iako su terapije kako pojedinaca tako i porodica besplatne i dalje se mali broj korisnika javlja za korišćenje usluga Savetovališta.

"Najčešće se obraćaju zbog problema u porodici, 46 % korisnika dolazi zbog toga, 38 % zbog bračnih problema a značajan broj korisnika, 24 % dolazi zbog toga što trpi nasilje u porodici. Kada je reč o nasilju u porodici radimo i sa počiniocima i sa žrtvama", rekla je Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu.

"Broj korisnika koji prođe kroz usluge Savetovališta za brak i porodicu je na godišnjem nivou oko 500 a što se tiče same strukture to su porodice, pojedinci i mladi sa kojima se radi", izjavila je Snežana Stevanović, direktorka Centra za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica"

"Obično je naš cilj da se deca usmere na jačanje svojih kapaciteta, svojih sposobnosti da se usmere na školu, da razviju neke hobije, da uče da pokazuju emocije…", smatra Bojana Gavrilović, psiholog Savetovališta za brak i porodicu.

Utisak stručnjaka je da se nasilje u porodici nije povećalo nego je postalo vidljivije u društvu pa je zbog toga i značajno postojanja jednog ovakvog savetovališta.

"Malo Kragujevčana zna i malo njih koristi ove usluge, to je par stotina ljudi koji se godišnje obrati samoinicijativno ili pak budu upućeni ovde iz drugih ustanova ali rad Savetovališta, psiho-socijalna podrška, psihološke usluge, terapije, rad sa disfunkcionalnim porodicama i počiniocima partnerskognasilja je i te kako važan za jednu lokalnu zajednicu", rekla je Gordana Damjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Kragujevac

Najčešći problemi se javljaju kod bračnih parova koji su tek oformili porodicu jer su i dalje zastupljene tradicionalne podele uloga ali i problemi pojedinacauzrokovani razvodnim postupkom.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.