KG: Zaposleni u Hitnoj protestuju zbog smanjenja plata

Izvor: B92, 26.Jul.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Zaposleni u Hitnoj protestuju zbog smanjenja plata

Kragujevac -- Zaposleni u Kragujevačkoj Hitnoj pomoći protestovali su zbog smanjenja plata, pogotovu vozačima koji su do sada bili članovi ekipe na terenu.

Prema predlogu Državne revizorske komisije vozači će, pored umanjenih plata, biti izjednačeni sa bilo kojim drugim vozačem koji nije obučen da pruža medicnsku pomoć.

Kragujevčani kojima bude bila potrebna hitna medicinska pomoć biće u problemu, kažu zaposleni u Hitnoj, jer predlogom Državne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << revizorske komisije vozač neće biti deo medicinskog tima.

Na taj način, objašnjavaju zaposleni, vozač neće moći ni da pomaže koleginicima, koje čine većinu zaposlenih u hitnoj.

“Biće faktički kao vozač taksija. Neće smeti da učestvuje u bilo kakvim medicnskim radnjama kao što je do sada učestvovao jer je za to obučen I ima za to sertifikate. Do sada su vrlo odgovorno i bukvalno na svojim leđima nosili veliki deo posla. Sada se stavljaju skroz po strani I sede u sanitetu. To im zakon zabranjuje, znači to nije njihov hir”, naveo je Darko Spasić iz sindikata Hitne pomoći u Kragujevcu.

Bez trećeg člana, u ovom slučaju vozača, doktor I tehničar na terenu rade otežano I sporije.

“Jutros je ekipa 45 minuta pokušavala da organizuje tranasport pacijentkinje s polomljenim kukom I I izuzetno gabaritne građe. Tako da ne samo to, prosto može da se dogodi da ako vozač priđe, uđe ili prisustvuje pregledu da neko savije tabak da ga tuži jer nema prava da bude tu kao član medicinske ekipe”, rekla je doktorka Hitne pomoći Gordana Đokić.

Uredba Državne revizorske komisije će uticati na rad kragujevačke hitne pomoći, koja je deset godina ulagala u obuku vozača kako bi oni postali član medicinskog tima. U ovom slučaju, Vlada Srbije bi mogla da pomogne izmenom uredbe, kaže rukovodstvo Hitne pomoći.

“Izmena uredbe je bila na sednici vlade, mislim u februaru mesecu, međutim vlada je tražila dopunu dokumentacije. Na žalost, posle toga su raspiani izbori I tehnička vlada nije se više sastajala I nije menjala uredbu”, rekao je direktor Hitne pomoći Aleksandar Kličković.

Uredba Državne revizorske komisije, prema kojoj će ekipa hitne pomoći imati svega dva člana, trebalo bi da bude primenjena prvog avgusta. Radnici su istakli da tom uredbom Kragujevac više neće imati efikasnu uslugu ekipa Hitne medicinske pomoći.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.