Izvor: RTS, 19.Apr.2021, 06:12

Juneće meso iz Srbije na kineskoj trpezi i u najtežim trenucima pandemije

Rebalansom budžeta, koji je dostavljen Skupštini na usvajanje, predviđeno je da se davanja za poljoprivredu povećaju za 4,9 milijardi dinara, tako da će resorno ministarstvo ove godine na raspolaganju imati gotovo 42 milijarde, izjavio je ministar Branislav Nedimović. Prilikom posete kragujevačkim selima najavio je da će deo prošlogodišnjih subvenicija stočarima za nabavku mehanizacije biti isplaćen u narednih 15 dana. Kaže i da će porasti cena svinjskog i jagnjećeg mesa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Živkovići iz Botunja kod Kragujevca generacijama se bave tovom junadi. Kažu da je je prošla godina bila među najtežim za stočarstvo. Zahvaljujući tome što sami proizvode hranu za pedeset grla, i pored povećanih troškova proizvodnje, smanjenog plasman i niske cene, ostali su na nuli.

"Bikovi su prošle godine bili 1,6 do 1,7, bilo je teško za prodaju, davali smo nakupcima, znači nemamo plasman da dajemo preko države ili nekoj klanici. Ovde kod nas u okruženju nema nijedna klanica da otkupljuje bikove", navodi Bojan Živković iz Botunja kod Kragujevca.
Da bi očuvala proizvodnju junadi, država je intervenisala kroz otkup, vredan dva miliona evra. To je podiglo i cenu žive vage, pa Živkovići ne razmišljaju da odustanu od tova.
"Planiram za sada da ostanem na selu, jer ima neki podsticaji od države da se uzmu. Sada možda i proširim sa ocem proizvodnju", navodi Lazar Živković iz Botunja kod Kragujevca.
Čak sedamdeset odsto budžeta za poljoprivredu odlazi na stočarstvo. Od premija za mleko, priplodnih grla, do tova. Pomoć je potrebna i uzgajivačima svinja – i oni su se našli u istom problemu posle godinu dana bez svadbi, proslava i uglavnom zatvorenih restorana. To što je država otkupila 15.000 tovljenika za robne rezerve, smanjilo je ponudu, pa se od ponedeljka očekuje i stabilizacija cena.
"Što se tiče svinja, ona je do četvrtka-petka, bila 115 do 120 dinara po kilogramu, sad će ići 145 do 150 dinara po kilogramu. Govedina je u ovom trenutku 2,5 do 2,10. Jagnjetina je bila 220, sada će da skoči 250 dinara do Uskrsa", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.
Zbog epidemije i ograničenja pala je potrošnja mesa u celom svetu, ali se juneće mese iz Srbije izvozi u Kinu, trebalo bi uskoro da krene i za Tursku.
Živa stoka plasira se na tržište Libana i Bliskog istoka.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.