Još tri poslanika treba da se izjasni o duplim funkcijama

Izvor: Glas javnosti, 25.Sep.2011, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još tri poslanika treba da se izjasni o duplim funkcijama

BEOGRAD - Još tri poslanika skupstine Srbije trebalo bi u narednih desetak dana da se odluče koju će od dve nespojive funkcije ubuduće da obavljaju - poslaničku ili onu koju obavljaju u lokalnim samoupravama.

Na poslanički mandat ostavke su do sada podneli lider Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković, gradonačelnik Kragujevca i lider stranke "Zajedno za Šumadiju" Veroljub Stevanović i predsednik Skupštine Kragujevca i Stevanovićev stranački kolega Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Milenić.

U skupštinskim klupama sede još trojica poslanika koje je Agencija za borbu protiv korupcije 21. septembra obavezala da u roku od 15 dana prestanu sa istovremenim obavljanjem dve nespojive funkcije. To su Nebojša Zdravković iz Ujedinjenih regiona Srbije, koji je i zamenik gradonačelnika Kragujevca, njegov stranački kolega Dragi Damnjanović, koji je predsednik opštine Žagubica i Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije, koji obavlja i funkciju zamenika gradonačelnika Jagodine.

Poslanik Socijalističke partije Srbije i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ranije je najavio da će ostati u tom preduzeću, ali su pojedini mediji pre nekoliko dana preneli saznanja da on ipak nije u sukobu interesa, jer njegova funkcija poslanika nije u sukobu sa funkcijom direktora, budući da ga je na tu funkciju postavila vlada Srbije, a ne republički parlament.

Budući da je istovremeno vršenje ovih javnih funkcija nespojivo, kako je ranije saopšteno iz Agencije, funkcioneri njihovim istovremenim obavljanjem postupaju suprotno propisima koji uređuju njihova prava i obaveze, odnosno postupaju suprotno zakonskim odredbama, tako da im je dat rok da se opredele za jednu od funkcija.

Gradonačelnik Jagodine Marković rekao je da bi njegova ostavka na poslaničku funkciju trebalo da bude konstatovana već u ponedeljak, na sednici skupštinskog Administrativnog odbora, a da će ga u skupstinskim klupama zameniti Zoran Vasić iz Jagodine.

Za funkciju koju obavljaju u lokalnoj samoupravi pre 10 dana opredelili su se Stevanović i Milenić, koji su podneli ostavke na poslanički mandat i time, kako su rekli, "demonstrativno" napustili republički parlament nezadovoljni zbog pritisaka nadležnih organa da se opredele za jednu od dve nespojive javne funkcije koju obavljaju.

Njihove ostavke skupština Srbije je konstatovala protekle sedmice, a na njihova mesta došli su novi poslanici iz Ujedinjenih regiona Srbije Jovana Fa i Ljubiša Sudimac.

Poslanika sa duplim funkcijama ima i u skupštini Vojvodine, a koordinator vladajuće koalicije u toj instituciji Dragoslav Petrović 7. septembra je najavio da će svi poslanici, na koje se odnosi odluka Ustavnog suda Srbije o nespojivosti funkcija, podneti ostavke.

To se odnosi na 13 poslanika u pokrajinskom parlamentu od ukupno 120, ali i na izvestan broj funkcionera u izvršnim telima lokalnih samouprava i javnim preduzećima. Od tih 13 poslanika sa dve ili više funkcija svi su u vladajućoj koaliciji, s tim da 12 pripada poslaničkoj grupi "Za evropsku Vojvodinu", sa Demokratskom strankom na čelu, a jedan je član Socijalističke partije Srbije.

U toj grupi nalaze se gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednici opština Tomislav Bogunović (Bač), Živorad Smiljanić (Apatin), Milivoje Vrebalov (Novi Bečej) i drugi.

U Skupštinu Vojvodine do 21. septembra stigle su ostavke na poslaničke mandate gradonačelnika Novog Sada Pavličića kao i predsednika opština Novi Bečej, Srbobran i Sečanj, Milivoja Vrebalova, Branka Gajina i Predraga Miloševića.

Ranije su ostavke na poslaničke funkcije podneli predsednici opština Sremski Karlovci i Inđija Milenko Filipović i Goran Ješić, kao i državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Jovica Zarkula.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Jagodina

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.