Još nepoznat uzrok požara

Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nepoznat uzrok požara

Kragujevac - - Prošlonedeljni požar u zgradi kragujevačke gradske uprave i dalje je, delom zbog nedostatka drugih događaja, a još više, usled "naših naravi", reklo bi se, jedna od tema dana u šumadijskoj javnosti, koja ne prestaje da špekuliše o uzrocima i posledicama izbijanja vatrene stihije na šestom, poslednjem spratu Skupštine grada.

Političkim partijama i teoretičarima zavere, koji se ovom temom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ponajviše bave, u prilog ide i činjenica da nadležni državni organi još uvek nisu okončali istragu o uzroku, ili uzrocima požara u kojem, na svu sreću, nije bilo povređenih, ali je, sudeći prema dostupnim informacijama o uništenom ili oštećenom radnom prostoru i dokumentaciji, načinjena velika materijalna i nematerijalna šteta.

 Ovim povodom poslednji se oglasio Gradski odbor Demokratske stranke koji nadležne u lokalnoj vlasti, pored ostalog, pita i da li je zgrada gradske uprave osigurana za ovu godinu od vatrene stihije i drugih elementarnih nepogoda.

 - Požari se dešavaju i ne smeju biti deo političkih ujdurmi, ali postoje pitanja za gradsku vlast na koja, u ime građana Kragujevca, zahtevamo odgovore. Jedno od pitanja jeste - da li je grad Kragujevac za ovu godinu osigurao zgradu organa grada za slučaj požara i drugih elementarnih nepogoda, kažu demokrate, naglašavajući da "saznanja DS idu u prilog tome da aktuelna gradska vlast nije osigurala zgradu Skupštine grada, i da će novac za materijalnu šteti nastalu požarom morati da obezbede građani Kragujevca".

 Dodaju i da su informacije o nematerijalnoj šteti uzrokovanoj požarom uveliko zaintrigirale javnost. Tim pre zato što je, prema zvaničnom obaveštenju, u požaru izgorela i jedna od najvažnijih kancelarija gradske uprave, odnosno radni prostor u kojem je smeštena građevinska inspekcija.

 - Aktuelna gradska vlast saopštila je da je uništena kompletna arhiva građevinske i komunalne inspekcije i inspekcije za saobraćaj i puteve, što nije istina. Arhiva se čuva do godinu dana od zaključenja predmeta, nakon čega odlazi u opštinsku arhivu. Ono što je mnogo veća šteta, i o čemu se ne govori dovoljno jeste da su se u tim kancelarijama zapravo nalazili aktivni predmeti, koji su u toku i koji nisu arhivirani, tvrde u kragujevačkom ogranku DS.

 Ističu, pritom, da aktivni predmeti građevinske inspekcije, odnosno predmeti iz poslednjih nekoliko meseci koji su još uvek u obradi, predstavljaju dokumentaciju koju je moguće rekonstruisati. Međutim, priča da sva dokumentacija postoji na računarima u elektronskoj formi i da se čuva na serverima je, smatraju u DS-u, netačna, jer se ogroman broj zapisnika koji građevinska inspekcija radi na terenu piše ručno. Otuda Demokratska stranka sumnja da će politička volja u određenim predmetima učiniti svoje, da se neki predmeti, navodno, neće moći rekonstruisati, pa "na vreme upozorava javnost da je moguća rekonstrukcija gotovo svih predmeta ali da postoji mogućnost manipulacije, gde bi se nekakvi slučajevi zataškali."

 - Demokratska stranka ne želi da špekuliše da li je požar izbio namerno ili slučajno, postoje nadležni organi koji se time bave, samo skreće pažnju na to šta se desilo dan posle i šta će se dešavati u narednom periodu, poručuju iz kragujevačkog odbora DS.

 I dok demokrate "ne žele da spekulišu", već samo javno sumnjaju da bi politička volja (aktuelne lokalne uprave, na čelu sa SNS, naravno) mogla da utiče na to da nekakvi slučajevi budu zataškani, dotle mediji bliski gradskoj i državnoj vlasti napisima o "sumnjivim požarima u Kragujevcu insinuiraju da bi jedan od mogućih uzroka požara u Skupštini grada mogla da bude i želja prethodne lokalne vlasti, predvođene strankom Zajedno za Šumadiju (ZZŠ), da prikrije pojedine nečiste tragove svoje vladavine..."

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.