Javne službe su ogledalo funkcionisanja jedne države

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Avg.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javne službe su ogledalo funkcionisanja jedne države

Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koju organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, održana je danas u Kragujevcu. Javnoj raspravi su prisustvovali Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ivana Savićević, pomoćnik ministra, Biljana Ilić Stošić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga, predstavnici lokalne samouprave, institucija, sindikata. Neke od novina koje uvodi ovaj zakon su funkcija upravljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << ljudskim resursima, obavezni javni konkurs pri zapošljavanju i uspostavljanje sistema vrednovanja radnog učinka.

- Kao što vam je poznato, javne službe su ogledalo funkcionisanja jedne države. Uređenjem plata i radnih odnosa u javnim službama, poput obrazovanja, zdravstva i kulture, socijalne zaštite, mi želimo da sam sistem javne uprave podignemo na jedan viši nivo, i da bude u funkciji građana i građanki, da javna uprava bude jeftinija i da štedi vreme. Ono što je uočeno kroz praksu Zakona o radu je da se određeni instituti, kada su u pitanju javne službe, treba da budu rešeni na drugačiji način, jer su izražene određene specifičnosti, pre svega sa stanovišta osnivača, a to su Republika Srbija, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave.

U tom smislu ovaj predlog Nacrta donosi određene novine, a to je da se prijem novih radnika u javne službe definiše na jedan transparentan i na kvalitetu zasnovan način, putem javnog konkursa, a druga značajna odredba odnosi se na vrednovanje rada svih pojedinaca u javnim službama i na taj način sigurno će se povećati kvalitet usluga u javnim službama, a to će pospešiti borbu protiv partijskog i nekompetentnog zapošljavanja - istakao je Zoran Kasalović, državni sekretar.

Javna rasprava povodom Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama počela je 18. avgusta i završiće se 6. septembra. Usvajanje zakona očekuje se do kraja godine, kako bi se sa primenom otpočelo od 1. januara 2018. godine.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

SKGO organizovao dodelu sertifikata polaznicima e-obuke

Izvor: Beta Video, 29.Avg.2017, 12:51

BEOGRAD - U Skupštini grada Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje dodelu sertifikata polaznicima e-obuke (učenje na daljinu) na temu ``Sprovodjenje Zakona o opštem upravnom postupku u lokalnoj samoupravi``. Govorili su državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.