Javna rasprava o Nacrtu zakona u klimatskim promenama

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Mar.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o Nacrtu zakona u klimatskim promenama

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije organizovalo je danas u Kragujevcu, javnu raspravu o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, a u cilju prikupljanja komentara i sugestija koji će dodatno unaprediti postojeći tekst ovog Nacrta zakona. Razlozi za donošenje Zakona o klimatskim promenama su pre svega, uspostavljanje sistema za smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, ali i ispunjene obaveza prema Okvirnoj konvenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << UN o promeni klime i njenog Sporazuma iz Pariza i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Prvim Zakonom o klimatskim promenama trebalo bi da pokušamo da anuliramo sve što se dešava u prirodi na globalnom nivou, rekla je Jamina Jović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine. Srbija je na osnovu Sporazuma iz Pariza prihvatila obavezu da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za više od 9,8 posto u odnosu na nivo iz 1990. godine. Kako bi smanjili emisiju gasova sa efektima staklene bašte ovim zakonom želimo da sve sektore i sektorske politike uvedemo u sistem i našu privredu usmerimo na novu tehnlogiju. Za ovo će biti potrebna značajna finansijska sredstva, ali to je nešto što moramo da uradimo i što će vrlo brzo postati prednost, jer nove tehnologije i smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte biće preduslov da naša privreda učestvuje na tržištu, objasnila je Jasmina Jović.

Cilj donošenja Zakona je da se u kontinuitetu i sistematski prati emisija gasova sa efiktima staklene bašte, stanje uticaja klimatskih promena kroz elementarne nepogode na sektore i sisteme ali i unapređenje planiranja smanjenja efekata gasova i efikasnije prilogađavanje na izmenjene klimatske uslove. Iako Srbija ima zakone koji regulišu oblast zaštite životne sredine, oblast klimatskih promena odnosno emisje gasova sa efektom staklene bašte nisu u vezi sa onim što je kvalitet vazduha, jer je ovde reč o šest drugih gasova, kazala je Danijela Božanić iz Odeljenja za klimatske promene Ministarstva životne sredine. Na osnovu novog zakona neće se raditi monitoring vazduha merenjem gasova, već se na osnovu podataka dobijenih od sektora vrše proračuni. Novina će biti i obaveza godišnjeg izveštavanja od strane industrije, kako bi se tačno znalo koliki je i čiji udeo u emisiji gasova sa efektima staklene bašte, objasnila je Božanić.

Učesnike današnje javne rasprave o Nacrt zakona o klimatskim promenama u Kragujevcu, pozdravio je Zoran Prokić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine i izrazio nadu da će do kraja svih procesa koji prethode donošenju novog zakona biti konstrutiktivnih ideja, a da će grad Kragujevac nastaviti da u skladu sa svojim mogućnostima doprinosi očuvanju životne sredine.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.