Izvor: Danas, 05.Dec.2014, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna preduzeća najteže daju informacije

Kragujevac - Pritužbe koje sam dobijao sa područja Šumadije slične su problemima koji muče sve građane Srbije, a odnose se na sporu administraciju koja ne odgovara na zahteve građana. Najveći broj pritužbi odnosio se na ćutanje administracije, i to lako može da se promeni ukoliko u lokalne samouprave uvedemo bolju organizaciju, odgovornost i isključimo partijski uticaj na rad službi, rekao je juče u Kragujevcu zaštitnik građana Saša Janković.

On je na skupu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << organizovanom u okviru javne debate o ključnim nalazima godišnjih izveštaja zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti iz ugla lokalne zajednice koja je, pre Kragujevca, organizovana u još četiri grada, kazao i da je više od 90 odsto preporuka koje je doneo ispoštovano. To je, prema njegovim rečima, s jedne strane dobro, ali je, s druge strane, uveren da "sistem može mnogo bolje i efikasnije da funkcioniše".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da u oblasti slobode pristupa informacijama Kragujevac nema nikakvih problema. U proteklih deset godina, kazao je on, iz Kragujevca, jednog od najvećih gradova u Srbiji, stiglo je manje od 40 žalbi, što je zanemarljiv broj u odnosu na ostale, mnogo manje sredine. Dve trećine tih žalbi, napomenuo je Šabić, rešeno je bez formalnog naloga. Istakao je, međutim, da se informacije od javnog značaja i dalje najteže dobijaju u državnim preduzećima.

- Ovogodišnji izveštaj o percepciji korupcije u Srbiji je loš za nas, jer nema napretka, a što je u suprotnosti sa svakodnevnim naporima policije, tužilaštava i pravosuđa. Najbolji lek u borbi protiv korupcije je polaganje računa javnosti svih aktera u javnim poslovima, što neretko nije slučaj. Projekat Južni tok je mrtav ili, barem, doveden u pitanje, a građani Srbije ne znaju koliko ih je sve to koštalo. Ta informacija je pre dve godine tražena od "Srbijagasa", ali odgovor nije stigao ni posle intervencije u Vladi Srbije, rekao je Šabić, naglašavajući da je marginalan problem koji ima sa MUP-om ili Bezbednosno-informativnom agencijom. Glavni problem, kad su informacije od javnog značaja u pitanju, tvrdi on, nalazi se u javnim preduzećima, odnosno tamo gde su novac i javna dobra.

Grad: Težimo transparetnosti

Predstavnici kragujevačke gradske uprave rekli su na jučerašnjem skupu da je ovdašnja lokalna samouprava, i u prethodnom i u aktuelnom sazivu, nastojala da bude maksimalno transparentna u radu.

- Insistiramo na tome da svi naši finansijski izveštaji budu javni i stalno se ažuriraju na sajtu grada. To se odnosi i na finansijske izveštaje svih preduzeća čiji je osnivač grad. Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji revnosno primenjuje Zakon o javnim preduzećima, rekli su kragujevački čelnici.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.