Jak iz Zastave kreće u septembru

Izvor: B92, 07.Apr.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak iz Zastave kreće u septembru

Kragujevac -- Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između kineske kompanije JAK i Grupe Zastava vozila biće potpisan u Kini u poslednjoj dekadi ovog meseca.

To je potvrđeno u krugovima bliskim poslovodstvu Zastave.

Tim ugovorom prema preliminarnom dogovoru kineske i srpske strane, biće predviđeno da se u prvoj fazi saradnje dveju kompanija, u Zastavi kamionima, od septembra, najverovatnije, sklapaju laki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamioni od 2,5 do osam tona nosivosti.

U Kragujevcu bi, najavljeno je iz menadžmenta JAK-a, trebalo da bude sklopljeno 3.000 kamiona do osam tona nosivosti, namenjenih tržištima severne Afrike, Bliskog istoka, CEFTA sporazuma, ali i kupcima u zemljama zapadne Evrope, s obzirom da se u njih ugrađuju motori euro 5, koji zadovoljavaju evropske ekološke standarde.

U drugoj fazi saradnje, u Zastavi bi se, pored kamiona, sklapali kombiji i laka dostavna vozila do 2,5 tona nosivosti. Treća faza predviđa transfer kineske tehnologije u Kragujevac i formiranje zajedničke kompanije.

Podsetimo da je Grupa Zastava vozila krajem prošlog leta potpisala protokol o saradnji sa kineskom kompanijom Huang hai, kojim je, takođe, bilo predviđeno sklapanje kamiona, protokol nikada nije realizovan. U Grupi Zastava vozila tvrde da je JAK, za razliku od Huang hai, koja je privatna firma, državna fabrika i najveći proizvođač „terenaca“ u Kini, koji godišnje proizvede više od pola miliona vozila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.