Izveštaji DRI o Građevinskoj direkciji...

Izvor: Akter, 15.Dec.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaji DRI o Građevinskoj direkciji...

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas nalaze revizije finansijskog poslovanja Građevinske direkcije Srbije, Narodnog pozorišta u Beogradu, JKP Čistoće Kragujevac, opština Bojnik i Doljevac, Ministarstva finansija, i Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede

Prema nalazu DRI, Građevinska direkcija Srbije nije uplatila u republički budžet najmanje 50 odsto dobiti iskazane za 2010, 2012. i 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << godinu u ukupnom iznosu od 1,68 miliona dinara, a u poslovnim knjigama je, kako se navodi, neosnovano umanjila i kapital za 11,26 miliona dinara u periodu od 2001. do 2004. godine.

Revizija je pokazala da u knjigama Direkcije nije iskazana vrednost objekata u izgradnji na graničnim prelazima Batrovci i Preševo u iznosu 9,35 miliona evra, da postoje neusaglašeni iznosi potraživanja i obaveza, netačno iskazivanje pozicija finansijskih izveštaja, kao i da u toj instituciji nije uspostavljena interna revizija.

DRI je ustanovila da Narodno pozorište u 2014. godini nije izvršilo popis imovine i obaveza u ukupnom iznosu od 189,44 miliona dinara i da je iskazalo manje rashode za 230.000 dinara, čime je za isti iznos iskazalo i manji budžetski deficit.

Utvrđeno je i da Narodno pozorište u Bilansu stanja za 2013. nije iskazalo nefinansijsku imovinu u stalnim sredstvima (objekti) u iznosu od 15,51 miliona dinara, da je mimo važeće regulative i Zakona o budžetskom sistemu preuzelo obaveze na osnovu Ugovora o utvrđivanju prava, obaveza i odgovornosti sa zaposlenima u iznosu od 256,64 miliona dinara i primenjivalo veće koeficijente za obračun plata za 169 zaposlenih i po tom osnovu isplatilo 24,25 miliona dinara više.

Na dugoj listi nepravilnosti evidentiranih u finansijskim izveštajima Narodnog pozorišta između ostalog je navedeno i da je ta ustanova uplatila manje obaveza i doprinosa za 17,3 miliona dinara, izvršila nabavku dobara i usluga za 10,8 miliona dinara mimo Zakona o javnim nabavkama, itd.

Uprava za šume je, prema nalazu DRI, izvršila isplate u vrednosti 212,8 miliona dinara koje nisu u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, i nije posebno uredila poslovne procese u oblasti finansijskog upravljanja i kontrole, već primenjuje procedure donete na nivou Ministarstva u čijem je sastavu, a koje ne obuhvataju poslovne procese vezane za dodelu sredstava za subvencije i specijalizovane usluge.

Državna revizija je takođe utvrdila da Ministarstvo finansija nije vršilo privremenu obustavu prenosa transfernih sredstava za 30 jedinica lokalne samouprave, za koje je utvrdilo da plate ne planiraju i ne izvršavaju na način propisan zakonom, odnosno koje su planirale rashode za plate više za 389,1 milion dinara.

Opština Bojnik je, prema izveštaju DRI, preuzela obaveze iznad odobrenih aproprijacija u iznosu od 58,44 miliona dinara, obavila nabavku dobara i usluga za 6,3 miliona dinara, bez sprovedenog postupka javnih nabavki, izvršila plaćanja bez osnova koji je usklađen sa važećim propisima i bez validne dokumentacije u ukupnom iznosu od 53 miliona dinara...

Kod Opštine Doljevac je takođe utvrđeno da je nepravilno preuzela obavezu i izvršila rashode u ukupnom iznosu od 62,8 miliona dinara za različite namene.

JKP Čistoća Kragujevac je u 2014. godini izvršilo nabavke usluga u iznosu od 3,5 miliona dinara bez sprovođenja postupaka javnih nabavki i sprovelo postupke javnih nabavki u vrednosti 12,2 miliona dinara, s tim da je ugovore dodelilo ponuđačima čije su ponude bile neprihvatljive.

Pored toga, cenovnik usluga preduzeća nije celovit i neposredno primenljiv za sve kategorije kupaca, zaposlenima je za april, septembar i oktobar 2014. isplatilo samo prvi deo zarade, a od juna do avgusta iste godine, na osnovu više odluka direktora, isplatilo beskamatne pozajmice zaposlenima u ukupnom iznosu od 24,59 miliona dinara, sa rokom vraćanja do kraja 2014, koji je naknadno produžen do kraja 2015.

Prema oceni revizora, pozajmice zaposlenima po svojoj suštini predstavljaju zarade, pa je preduzeće bilo dužno da obračuna i uplati pripadajuće poreze i doprinose u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Ministar Vujović opštinama dao 389 miliona za nezakonite plate

Izvor: Kurir, 16.Dec.2015, 04:39

Revizori su mnogobrojne nepravilnosti otkrili i u prošlogodišnjem poslovanju Uprave za šume, Narodnog pozorišta, Građevinske direkcije Srbije i opština Doljevac, Bojnik i Kragujevac...BEOGRAD - Ministarstvo finansija nije ukinulo transfere iz budžeta za 30 opština iako mu je to bila obaveza,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.