Izložba Salona antiratne karikature

Izvor: Šumadija Press, 21.Okt.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Salona antiratne karikature

U galeriji Spomen- muzeja “21. oktobar“ u Kragujevcu je otvorena izložba 18. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2015“.

Bila je to prilika za svečano proglašenje pobednika i uručenje nagrada.

Miodrag Stojilović, predsednik Saveta Salona, podsetio je da je Salon za 34 godine postojanja okupio na hiljade antiratnih poruka iz čitavog sveta, koje za cilj imaju da pokažu da je rat poslednje sredstvo koje treba koristiti za ostvarivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << ciljeva. Dok reke nesrećnih pokušavaju da nađu bolje i srećnije mesto za život pod kapom nebeskom, moćni i silni koji su njihovu nesreću izazvali prave se nemušti i peru svoje krvave ruke. Međutim, rekao je Stojilović, njihovi tragovi se ne mogu izbrisati. Podstrekače i izvršioce rata prepoznaju nevini i stradali. Prepoznaju ih i karikaturisti, dežurni osluškivači nepravdi sa svih meridijana i svojim perom izvrgavaju osudi, ruglu, u najmanju ruku podsmehu. U prilog tome i podatak da su ove godine na konkurs prispela 793, rada 292 autora iz 55 država sa svih kontinenata.

Gran pri “Vesnik mira“ i nagradu koju daruje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira dobio je Ksjaokiang Hou iz Kine. Zlatnu plaketu i prvu nagradu, koju dodeljuje grad Kragujevac, dobio je Andrej Popov, iz Rusije. Srebrnu plaketu i drugu nagradu, koju takođe dodeljuje grad Kragujevac, dobio je karikaturista Jovo Škomac. Nagradu je uručio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Bronzana plaketa i treća nagrada, odlukom žirija, dodeljena je Konstantinu Kazančevu iz Ukrajine. Svoje nagrade uručili su i gradovi prijatelji i pobratimi: Ingolštat iz Nemačke, Bjelsko-Bjala iz Poljske, Siren iz Francuske, Pitešti iz Rumunija, kao i Karara iz Italije.

Izložbu ovogodišnjeg Salona antiratne karikature otvorio je Viktor Hadžiavram, potpredsednik Međunrodne asocijacije gradova vesnika mira koji je pored ostalog rekao da grad Kragujevac kao aktivni član podržava ideje te asocijacije od prvog dana.

– Nagradom koju dodeljujemo potvrđujemo potpunu podršku ovoj jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji. Međunarodno učešće u ovom cenjenom takmičenju je dokaz da se naš glas, naše zalaganje za mir u svetu, uzajamno razumevanje, kulturnu i društvenu saradnju, čuje širom sveta – rekao je on.

Slavica Kominac, zamenik predsednika Skupštine grada, naglasila je:

Grad Kragujevac, nikada neće zaboraviti oktobar 1941. i oktobar 1944. godine. Dan kada je grad zavijen u crno i dan kada je grad oslobođen nakon četiri godine. Prvi put su sve manifestacije sa antiratnom porukom objedinjene u formu oktobarskih sećanja, na jednom mestu u Muzeju “21. oktobar“, odakle celom svetu još jednom šaljemo poruku da se zlo koje donosi rat više nikada i nigde ne ponovi.

Radovi odabrani za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona pokazuju raznovrsnost izraza u osudi rata i upozorenja na njegovu pogubnost po ljude i čitavu planetu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Povezane vesti

Međunarodnoi salon antiratne karikature

Izvor: RTS, 21.Okt.2015

U Kragujevačkom Muzeju 21. oktobar otvorena je izložba 18. Međunarodnog salona antiratne karikature. Ovogodišnji Salon nadmašio je dosadašnje po broju učesnika, prispelih radova, kao i broju zemalja iz kojih dolaze. od Bahama, preko SAD-a do Bliskog istoka. Gran pri "Vesnik mira" pripao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.