Izložba Petra Omčikusa u galeriji Rima

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Petra Omčikusa u galeriji "Rima"

Izložba slikara i akademika Petra Omčikusa biće otvorena 21. aprila (19) u kragujevačkoj galeriji "Rima", a obuhvata reprezentativna dela dajući jezgrovit uvid u nekoliko ključnih faza umetnikovog stvaralačkog razvoja.

Najstariji rad na izložbi - slika „Ruševine Zadra” iz 1947. godine, jedno je od amblematskih dela čuvene Zadarske grupe. Najmlađi rad u postavci - velika vajarska grupa "Berberin", datira iz 1992. godine. Okosnicu izložbe čine slike nastale tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka - iz vremena kada Omčikus nakon faze apstrakcije i apstraktnog pejzaža postepeno vraća jasnije prizore i figure u svoje slike. Nastali u njegova dva ateljea, u Parizu i na Korčuli, ovi radovi na najbolji način otkrivaju „slikara pokreta”, kako ga u svom tekstu naziva autorka uvodne studije za izložbeni katalog Nevena Martinović.

Od „Oluje” iz 1962. do „Kritičara”iz 1979. godine - radovi koje će publika imati priliku da vidi na izložbi u Galeriji „Rima” predstavljaju reprezentativne primere svih ključnih elemenata Omčikusove likovnosti: velike formate, nepredvidivi proces rada, razbuktali gest, specifičan izbor motiva, upotrebu dramatičnog kontra-svetla, i konačno dinamiku njegove umetničke vizije prisutnu u svim segmentima njegovih radova. Poseban kuriozitet ove izložbe je upravo slika „Kritičari” koja je dragocena ne samo zbog Omčikusove dinamične likovnosti već i kao jasno iskazani stav o zvaničnoj kritici koju na slici predstavljaju portreti najznačajnijih srpskih likovnih teoretičara druge polovine 20. veka.

Petar Omčikus, koji ove godine obeležava svoj devedeseti rođendan bio je u prvom redu naših umetnika koji su u posleratnim godinama gradili reputaciju jugoslovenskih umetnika u Parizu. Umetnik o kome su pisali ključni francuski likovni kritičari, koji je ušao u Seforov „Rečnik apstraktnog slikarstva” te kome su priređene retrospektive u Muzeju savremene umetnosti i Galeriji SANU u Beogradu - u Galeriji „Rima” predstaviće se ozbiljnom selekcijom radova od velike ne samo umetničke već i istorijske vrednosti. Povodom ove izložbe Galerije „Rima” će objaviti veoma obiman katalog sa preko četrdeset reprodukovanih radova i obimnom studijom o Omčikusovom celokupnom stvaralaštvu.

Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti Nevena Martinović, a posetioci će radove moći da pogledaju do 15. maja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.