Izgradnja Centra za matične ćelije

Izvor: RTS, 01.Mar.2011, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja Centra za matične ćelije

Obezbeđeno 5,2 miliona evra za nabavku opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu i izgradnju zgrade gde će biti smeštene moderne laboratorije, rekao ministar Božidar Đelić. Trebalo bi da izgradnja prvog takvog centra u jugoistočnoj Evropi bude završena do leta 2012. godine.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da je obezbeđeno 5,2 miliona evra za nabavku opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu, prvi takve vrste u jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropi i izgradnju zgrade gde će biti smeštene moderne laboratorije.

"Ministarstvo je obezbedilo 80 odsto od tog iznosa, a preostala sredstva grad Kragujevac i Medicinski fakultet", rekao je Đelić prilikom potpisivanja Protokola o realizaciji i finansiranju nabavke opreme i dogradnji Medicinskog fakulteta sa oko 4.000 metara kvadratnih.

Ministar je Protokol potpisao sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevnovićem i dekanom kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojšom Arsenijevićem.

Ocenjujući da će Srbija izgradnjom tog centra postati značajan igrač na polju nauke u 21. veku, ministar Đelić je rekao da se nada da će oprema biti nabaljena, a zgrada završena do leta 2012. godine.

"Povratak u Srbiju svetskog genetičara Miodraga Stojkovića, koji je i idejni nosilac projekta Centra za matične ćelije, šalje poruku našim naučnicima u svetu da povratak mozgova nije samo cilj, već i realnost", naveo je Đelić.

Uslovi za naučni rad 

Uz napomenu da će na proleće biti raspisan tender za izvođača radova, ministar je rekao da će u tom centru raditi 25 naučnika iz Kragujevca i rasejanja, ali i stranaca i najavio je da će Ministarstvo do 2014. godine u naučno - tehnološku infrastrukturu investirati 400 miliona evra.

Genetičar i redovni profesor Medicinskog fakulteta Stojković zadovoljan je što su obezbeđena sredstva za taj centar i ocenio je današnji događaj važnim, jer se stvaraju uslovi da naučnici rade.

Prema njegovim rečima, razvoj Centra u Kragujevcu trebalo bi da omogući primenu matičnih ćelija u lečenju neurodegenerativnih i autoimunih bolesti, kao što su oštećenja kičmene moždine, parkinsova i šećerna bolest.

"Ovo je šansa da uđemo u ravnopravan odnos sa drugim centrima u Evropi", rekao je Stojković i dodao da će u "narednih 10 godina vrednost tog centra biti daleko veća od sadašnjih 5,2 miliona evra".

Gradonačlenik Kragujevca je ocenio da je izgradnja Centra najvažniji projekat u narednoj godini, a dekan Medicinskog fakulteta Asenijević je ukazao da je taj fakultet saradnjom sa Stojkovićem i osnivanjem Centra za matične ćelije u tehnološkom smislu u razvoju preskočio decenije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CENTRU ZA MATIČNE ĆELIJE 5,2 MILIONA EVRA

Izvor: Kurir, 01.Mar.2011

KRAGUJEVAC - Opremanje Centra za matične ćelije i izgradnja objekta površine 4.000 kvadrata na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu za prvu naučnu istraživačku ustanovu te vrste u Srbiji biće završeno do leta 2012, saopšteno je danas...Vrednost investicije je 5,17 miliona evra, od čega je 80...

Nastavak na Kurir...

Za nauku 5,17 miliona evra

Izvor: Press, 02.Mar.2011, 06:49

Do leta 2012. biće izgrađen i vrhunski opremljen centar za matične ćelije biće posla za 25 stručnjaka

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.