Izabran dobitnik nagrade Branko Miljković

Izvor: RadioCity.rs, 29.Jan.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran dobitnik nagrade "Branko Miljković"

Nikola Živanović tridesetšestogodišnji pesnik iz Kragujevca, završio je opštu književnost sa teorijom književnosti u Beogradu. Objavio je zbirke pesma Aleja časopisa (sa Aleksandrom Šarenac, 1998), Narcisove ljubavne pesme (1999), Astapovo (2009) i Carmina Galli (2014). Pesme su mu prevođene na više jezika. Piše i književnu kritiku i prevodi poeziju sa engleskog.
U obrazloženju nagrade koje potpisuje žiri u sastavu Nikola Vujčić, Aleksandar Kostadinović i Goran Stanković >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << kaže se da je i ove godine nagrada dodeljena u veoma oštroj konkurenciji. Naime preko 150 pesničkih knjiga je stiglo na konkurs tako da je žiri imao težak posao kako bi nagrada otišla u prave ruke.  
"Živanović je nastavljač  evropskog toka književnog moderniteta koji je prepoznatljiv po „estetici ružnog“, po „okrutnom i groznom skopčanim s uživanjem“. Raznovrsno pervertiranje konvencionalnog odnosa između mladosti i iskustva,  tela i duha, erosa i tanatosa bitna je odlika Živanovićevog pristupa tradiconalnim  temama i predstavlja, između ostalog, osnovu njegove inovativne rekonfiguracije ljubavnog pesništva.
U najužem izboru za nagradu bile su i knjige: Belo pule Zlate Kocić, Neka, hvala Nebojše Vasovića i Dlaka na jeziku Miroslava Cere Mihailovića. Nagradu dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.