Iz srca Šumadije: Inicijativa da se zabrani rad nedeljom

Izvor: NovaEnergija.net, 15.Nov.2019, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz srca Šumadije: Inicijativa da se zabrani rad nedeljom

Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca jednoglasno je doneo odluku da pokrene inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke).
“Ova inicijativa je proistekla iz činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, a veliko broj zaposlenih u ovoj delatnosti, obavlja posao sa samo 2 slobodna dana, kao i da ne postoji efikasan model kontrole njihovog radnog vremena. Pri tome su plaćeni kao da ostvaruju >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << pravo na 40-časovno radno vreme nedeljom. Ovakvo radno vreme ima poguban uticaj na živote zaposlenih, ali i na njihove porodice”, navodi se u saopštenju Socijalno ekonomskog saveta.
Posebno značajnim za ovu inicijativu Savet je ocenio podatak da od 200.000 zaposlenih u trgovini, 70 odsto su žene.
Da podsetimo, u trgovinama u Kragujevcu, osim u velikim trgovinskim lancima, radnici imaju samo dva slobodna dana mesečno i 10 dana godišnjeg odmora, računajući i vikende, rečeno je u Savezu samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca.
Poznato je i da trgovci primaju minimalnu zaradu, a negde ni toliko, jer im gazda traži da mu vrate deo te sume.
“Mora da se stane na put takvom kršenju zakona. Tražimo da se nadležni organi uključe u kontrolu, pre svega inspekcija rada”, rekao je predsednik SSS Kragujevca i predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Jugoslav Ristić.
Inače, u 9 država Evropske unije već je zabranjen rad trgovina nedeljom, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija, Poljska. Nedavno je ovu zabranu uvela i Crna Gora.
Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca će ovu inicijativu uputiti republičkom Socijalno ekonomskom savetu, ministru trgovine i predsednici Vlade republike Srbije.
Izvor: pressek.rs
Foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NovaEnergija.net...






Povezane vesti

Kragujevac uvodi zabranu rada nedeljom?

Izvor: Luftika.rs, 15.Nov.2019

Ideja o zabrani rada nedeljom sve je prisutnija na Balkanu. Nedavno je Crna Gora odlučila da nedelja bude neradan dan, a kako stvari stoje uskoro bi ta incijativa trebalo da zaživi i u Srbiji.. Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.