Iz riznice Stare kragujevačke crkve

Izvor: Kragujevac.rs, 02.Okt.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz riznice Stare kragujevačke crkve

U okviru centralne manifestacije obeležavanja dva veka Stare crkve danas je u Staroj skupštini otvorena izložba umetničkih predmeta “Iz riznice Stare kragujevačke crkve“. U prisustvu Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, Biljane Ilić-Stošić, načelnika Šumadijskog upravnog okruga, Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada, Ivice Momčilovića, zamenika gradonačelnika i Miljana Bjeletića, člana Gradskog veća, izložbu je otvorio Vladan Vukosavljević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Govoreći o istoriji srpske crkve i srpskog naroda, ministar Vukosavljević je rekao da sama izložba govori o velikim trenucima i velikanima jednog vremena, ali i o običnim ljudima koji su stvarali istoriju. Po prvi put iz riznice ove crkve pred oči javnosti izneta su dragocena i vredna dela, koja imaju materijalnu, umetničku ali i duhovnu vrednost. Upravo ta dela, ali i čitava naša istorija i tradicija nas obavezuju ali i daju razloga za optimizam, rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja

Riznica crkve Svete Trojice u Kragujevcu postepeno se formirala tokom dva veka i ilustruje njenu prošlost vladarske zadužbine i pridvorne crkve, episkopske i parohijske, kao i mesta održavanja centralnih državnih svečanosti tokom XIX veka. Četrdeset sačuvanih ikona čini kolekciju koja se formirala od izgradnje crkve do današnjih dana i predstavlja priložničke darove ktitora kneza Miloša, različitih esnafskih udruženja i uglednih kragujevačkih porodica. Postavka izložbe u Staroj skupštini sadrži nekoliko krstova, ali se po značaju izdvaja krst prestonog tipa, iz XVIII veka, koji može biti poreklom sa Svete Gore. Od predmeta namenjenih posebnim svetim tajnama sačuvan je pribor za krštenje iz druge polovine XIX veka, poreklom iz Rusije. U riznici Stare crkve čuvaju se dve plaštanice namenjene liturgijskom proslavljanju Strasne sedmice. Veliku važnost ima i knjižni fond. U njemu su sabrane sveštene i crkvene knjige, među kojima je najistaknutije Sveto jevanđelje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Otvorena izložba „Iz riznice Stare kragujevačke crkve“

Izvor: Danas, 02.Okt.2018

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je izložbu „Iz riznice Stare kragujevačke crkve“ u Staroj skupštini grada Kragujevaca i istakao da belezi poput ove crkve i događaji koji su prethodili njenoj gradnji čvrsto svedoče o našoj istoriji i predstavljaju jasne putokaze...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.