Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2016, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi rada fabrike Zastava inpro podneli prijavu Republičkoj inspekciji rada

Zbog kršenja i nepoštovanja više članova Zakona o radu 29 invalida rada druge i treće kategorije kragujevačke fabrike Zastava INPRO koji su od oktobra štrajkovali glađu podneli su prijavu Republičkoj inspekciji rada protiv poslodavca.

Radnici su saopštili da su sredstva koja je država opredelila u iznosu od 75 odsto za 114 invalida nezakonito raspoređena za mesec oktobar, ali su invalidi rada diskriminisani znatno manjom isplatom.

Invalidi rada su naveli da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nisu prekidali rad iako su tog meseca štrajkovali glađu.

"Napominjemo da smo već jednom diskriminisani isplatom za avgust kada je jedan broj invalida u preduzeću primio više nego što smo mi primili", stoji u saopštenju za medije.

Invalidi rada smatraju da je zakon prekršen i neisplaćivanjem oktobarske i novembarske zarade, kao i troškova prevoza za avgust, oktobar i novembar.

Poslodavac nije još uvek zaposlenima uručio rešenja o godišnjem odmoru za 2016.godinu, kao ni obračune zarada za oktobari novembar.

Radnici ukazuju i na nezakonitost zbog toga što je nekoliko zaposlenih koji su uzeli socijalni program ostalo da radi po ugovoru o delu, ali za poslove koji su van delatnosti poslodavca.

Traži se da se ispita nezakonito uzimanje od 2011.godine pa sve do današnjeg dana od bruto zarade oko 10 odsto na invalide rada, kao i nezakonito uzimanje poreza invalidima i neodgovarajuće uplate doprinosa.

Kako navode, o prijavi su obavešteni u premijer Vlade, ministar rada i zaštitnik građana.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.