Intenzivnija i bogatija saradnja sa poljskim gradovima

Izvor: Kragujevac.rs, 18.Maj.2017, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intenzivnija i bogatija saradnja sa poljskim gradovima

Današnji sastanak predstavnika grada Kragujevca sa atašeom za kulturu ambasade Republike Poljske, Joanom Budišin, pokazao je iskrenu želju da se saradnja iz oblasti kulture unapredi i intenzivira.

Kragujevac već ima bogatu saradnju iz oblasti kulture sa pobratimskim gradovima u Poljskoj, ali je na sastanku dogovovoreno da se ova saradnja proširi i na druge poljske gradove, na više oblasti, a bilo je reči i o zajedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << nastupu pred međunarodnim fondovima za kulturu. U ime grada Kragujevca, sastanku su prisustvovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju. Ataše za kulturu ambasade Poljske tokom dana će se susresti sa predstavnicima institucija kulture u Kragujevcu sa kojima će razgovarati o pojedinačnim projektima i mogućnostima za saradnju.

Pre svega vidimo mogućnosti saradnje na kulturnom nivou. Organizovanje izložbi, razmena programa iz kulture, beogradski festival Šopena koji hoćemo da nakon gostovanja u Beogradu bude održan i u Kragujevcu. To su neki naši planovi, a videćemo na koji način možemo da proširimo saradnju sa vašim institucijama kulture - Bibliotekom, Istorijskim arhivom, Muzičkim centrom, Domom omladine, Teatrom, da vidimo kakva su njihova očekivanja i kako možemo da pomognemo. Razgovarali smo i o tome da dovedemo stručnjake iz različitih oblasti koje su vama potrebne kako bismo podelili iskustvo, kao što je npr. poljoprivreda - rekla je Joana Budišin.

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu istakao je da Kragujevac imamo potpisanu povelju o bratimljenju sa dva grada u Poljskoj, to su Bidgošč i Bjasko Bjala, kao i sporazum o saradnji sa gradom Opola. Obostrani je interes da se ova saradnja proširi i na druge poljske gradove. Bjeletić je podsetio da se u oktobru u Kragujevcu održava pozorišni festival Joakiminterfest koji je međunarodnog karaktera i da bi učešće nekog poljskog teatra bilo veoma značajno. Predstavnici grada izrazili su veliku zainteresovanost da Kragujevac, nakon Beograda bude domaćin Šopenfesta i da to ubuduće postane praksa. Ponuđeno je i gostovanje u Poljskoj, Gradskog kamernog gudačkog orkestra.

- Mislim da  saradnja sa gradovima pobratimima ne treba da se svodi samo na formulaciju “ljudi ljudima“ već da treba da bude čvršća i da od toga benefit imaju i građani Kragujevca i građani gradova u kojima ćemo da predstavimo svoje kulturno nasleđe i savremeno umetničko stvaralaštvo, a s obzirom na to da je Poljska članica Evropske unije, na neki način će nam pomoći da zajednički nastupimo pred međunarodnim fondovima kako bismo obezbedili veća sredstva za kulturu - rekao je Bjeletić.

Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu i unutrašnju saradnju predložio je da Kragujevac predstavi svoje potencijale za ulaganje potencijalnim investitorima iz Poljske.

Takođe, bilo je reči i o tome da poljski eksperti iz oblasti poljoprivrede prenesu svoja iskustva poljoprivrednicima iz Šumadije. Iznet je i podatak da je Poljska trenutno najveći izvoznik jabuka za Kinu.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.