Ingolštat i Kragujevac viđeni kroz fotografske objektive

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Maj.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ingolštat i Kragujevac viđeni kroz fotografske objektive

U Univerzitetskoj galeriji, večeras je otvorena izložba fotografija “Susreti“ autora Predraga Cileta Mihajlovića i Huberta P. Kolceka, kojom Kragujevac i Ingolštat obeležavaju 15 godina saradnje. Otvaranju izložbe prisustvovali su Sep Mislbek, zamenik gradonačelnika Ingolštata i Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, kao i predstavnici delegacija gradova pobratima u pratnji svojih domaćina koji u Kragujevcu borave u okviru svečanosti obeležavanja Dana grada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<
Meni je kao najstarijem članu Gradskog veća u Ingolštatu pripala čast da večeras budem sa vama i da otvorim ovu izložbu. Mi se danas nalazimo ovde sa željom da uprkos našoj zajedničkoj prošlosti koju delimo, sa težnjom ka prijateljstvu ali i obavezom da  prenesemo na mlađe generacije. Ideja izložbe “Susreti“ bila je da se vide lica oba grada “očima drugog“. U susret jubilejima kao što su 15 godina partnerstva Kragujevca i Ingolštata, 200 godina od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu, organizovan je zajednički fotografski projekat, sa razmenom fotografa - rekao je Sep Mislbek, zamenik gradonačelnika Ingolštata, otvarajući izložbu.

Hubert Klocek je doputovao u maju, prošle godine u Kragujevac, a za uzvrat je Predrag Cile Mihajlović boravio u Ingolštatu u junu 2017. godine. Njihov zadatak je bio da otkriju “drugi, nepoznat grad“ kroz objektiv fotoaparata.

Fotografije predstavljaju most i vezu između stanovnika, gradi uzajamno razumevanje i prihvatanje, takođe i premošćavanje prošlosti i pokazuje da je moguć zajednički put u budućnost. Ovo je samo deo mozaika koji prikazuje koliko je naše prijateljstvo raznovrsno i živo - rekao je Sep Mislbek.

Fotograf  Hubert Klocek kaže da ga je Kragujevac opčinio na jedan poseban način, da je u njemu stekao nova prijateljstva.

Mnoga mesta u kojima se prošlost i sadašnjost sastaju mi nedostaju u Ingolštatu. Zbog toga  sam dozvolio svom srcu da me vodi ka tim mestima i nijih sam predstavio na ovim fotografijama - rekao je Hubert Klocek.

Predrag Cile Mihajlović, kragujevački fotograf smatra da je Ingolštat kao grad još lepši i da tu lepotu nije uspeo do kraja da “uhvati“ na svojim fotografijama. Kada je ponovo boravio u Ingolštatu ove godine, zbog otvaranja izložbe, pre oko mesec dana, ovaj grad mu se učinio lepši nego što je na fotografijma.

“Ali, fotografija je i dokument, o tome kako izgledamo, i mi ovde, i oni tamo, kako nas drugi vide, i ostaje da iz toga kasnije izvlačimo neke nove zaključke“ - rekao je Cile Mihajlović.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.