Informatičarima posao i bez diplome

Izvor: B92, 15.Apr.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informatičarima posao i bez diplome

Beograd -- Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu pre nepunih pet godina osnovan je studijski program Informatike.

Ovaj studijski program izdvaja je to što su se svi studenti završne godine master studija zaposlili pre nego što su stekli diplome, što potvrđuje atraktivnost ove profesije na tržištu rada.

Sa nepune 24 godine Stefan Nikolić i Predrag Radenković, studenti master studija informatike u Kragujevcu, zaposlili su se u kompaniji "Komtrejd IT solušns".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U drugoj godini osnovnih studija bio sam polaznik njihove letnje škole Edit. Prošle godine sam bio demonstrator na toj letnjoj školi i sad, na kraju studija, prihvatio sam posao i zaposlio se", kaže Stefan Nikolić.

"Praksa nam je dosta značila, jer smo bili uključeni u realne probleme, u komercijalne softvere, tako da smo se vrlo lako uklopili sada ovde", objašnjava Predrag Radenković.

Njihov kolega Miloš Vučić kaže da je pre svega zadovoljan, jer je svojim zalaganjem uspeo da obezbedi radno mesto.

"Raduje me što ću ovde raditi na internacionalnim projektima i to su projekti za poznate svetske kompanije. Očekuje nas par putovanja u inostranstvo gde bi trebalo da napredujemo prilično", kaže on.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu objašnjavaju da je, osim atraktivnosti ove profesije, uspehu njihovih studenata na tržištu rada doprinelo i to što je program studija prilagođen zahtevima privrede.

"Uveli smo veliki broj predmeta gde se rade seminarski radovi, projektni zadaci... Studenti su u obavezi da odlaze u informatičke kompanije na stručnu praksu, tako da praktično kroz same studije mi insistiramo na komunikaciji sa privredom", ističe Boban Stojanović, docent na PMF Kragujevac.

Prednosti onih koji u rukama imaju neku od diploma iz oblasti informacionih tehnologija kada je u pitanju čekanje na zaposlenje ipak najbolje potvrđuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Vrlo često je to ispod šest meseci, koliko mi pratimo period čekanja, dok društvene nauke, bez obzira da li su to ekonomisti, pravnici, profesori, biolozi, ekolozi ili neka druga struka čekaju nešto duže na evidenciji i u proseku njihova dužina čekanja je nešto oko dve godine", objašnjava Ljiljana Petrović iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevacu.

Prema poslednjim podacima ove službe, u ovom trenutku na posao čeka svega 28 diplomaca iz ove oblasti, dok je, primera radi, u Kragujevcu nezaposleno oko 400 ekonomista i čak 500 profesora različitih profila.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.