Izvor: RTS, 27.Jan.2023, 16:43

Holokaust: nasleđe fašizma – Tonovi zla

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je i u Kragujevcu, gde je 1941. streljano 39 Jevreja. „Holokaust: nasleđe fašizma – Tonovi zla”, naziv je programa održanog u Muzeju „21. oktobar”. Tema je bila međuodnos ultimativnog genocida i muzike.
Ono što je Aušvic u Poljskoj, u Srbije je Staro sajmište. Samo na tom mestu, u Drugom svetskom ratu ubijeno je oko 11.000 Jevreja. Nevine žrtve izgubile su život i u drugim krajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jugoslavije. Takvu sudbinu izbegla je porodica Montiljo iz Sarajeva. Osamdesettrogodišnja Hanika Gašić Montiljo dobro pamti priču koju su joj roditelji preneli.

„Zahvaljujući prijatelju mog tate koji me je spasio, i koji je bio u dobrim odnosima sa tadašnjom vlašću i spasavao nas je kad god smo bivali odvedeni u sabirni centar”, seća se Hanika Gašić Montiljo.
Većina Jevreja nije imala tu sreću – ubijeni su. Krike žrtava nacisti su nadjačavali muzikom. Mnogo tiše bile su kompozicije koje su zatočenici stvarali utkivajući u njih sav bol svog naroda.
„Najlepše uspavanke Štiler, štiler nastale su u getu, opera Brundibar nastala je u getu. Kompozitori se znaju, deca su izvodila”, objašnjava Nada Banjanin Đuričić, profesor Železničke tehničke škole u Beogradu.
Zbog toga je za program u Muzeju „21. oktobar” u Kragujevcu za temu odabrano „Nasleđe fašizma – Tonovi zla”.
„Čini se muzika može na dostojan način da svedoči o iskustvima, o tragedijama zapravo koje je Holokaust predstavljao”, kaže dr Predrag Krstić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.
„Svi memorijali u stvari su napravljeni kao jedna vrsta tunela koji iz prošlosti govori za budućnost. Intervencijom u sadašnjosti u stvari vrše prevenciju za budućnost i to jeste ideja, između ostalog, i ovog programa”, kaže Marko Terzić, viši kustos Spomen-parka „Kragujevački oktobar”.
Za budućnost ostaje sećanje i poruka da se takvo zlo ne ponovi. Dvadeset sedmi januar je već 18 godina Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta i opomena čovečanstvu. Na taj dan 1945. Crvena armija je oslobodila najozloglašeniji koncentracioni logor Aušvic, simbol smrti i stradanja Jevreja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.