Izvor: Luftika.rs, 30.Sep.2022, 16:00

Hitna pomoć ne postoji za milion građana Srbije!

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema ni zakon ni uredbu kojom se uređuje oblast hitne medicinske pomoći. Pokret “Pravo na život – Meri” zalaže se za donošenje zakona kojim bi se obezbedila jednaka prava svih građana kada pozivaju broj 194, piše K1 info.
Za prijavu istih simptoma, Hitna pomoć u Kragujevcu izaći će na teren, u Beogradu neće. Kako je to moguće i šta je hitan slučaj, pitanja su na koje je nekad teže naći odgovor nego zbrinuti pacijenta.
76 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pacijenata je moralo da zove hitnu bar 2 puta – Kad se ja javim na telefon ili kad se Goran javi u Sremskoj Mitrovici, ili bilo gde da se javi, znači, imate pitanja koja se postavljaju, da li je to pet, deset ili 15. I onda na osnovu toga određujete stepen hitnosti, a ne da postavite neka pitanja koja nisu ni vezana za stanje, pitate nešto, pa pokušavate, to je trijaža poziva koju svaki zakon ili uredba, kako god se zvala, mora da ima – kaže načelnica Službe hitne pomoći u Negotinu, Aleksandra Paunović.
Istraživanje pokreta “Pravo na život – Meri” ukazuje da je 76 odsto anketiranih reklo da su posle prvog poziva morali da zovu još jednom. Imaju i podatak da se u Beogradu interveniše tek na svaki osmi poziv, u Kragujevcu na svaki treći.
– Centralizacija svih poziva, uvođenje dispečarskih centara u centrima upravnih okruga, uvođenje jedinstvenog protokola za trijažu poziva, uvođenje jedinstvene procedure za predaju pacijenta iz vozila hitne pomoći u bolnicu koja treba da ga zbrine. Dodela statusa službenog lica članovima urgentnih terenskih ekipa, novčane kazne za nesavesne građane koji zovu bez razloga -sve to navodi kao rešenja Dejan Zejnula iz Pokreta “Pravo na život – Meri”.
Hitna pomoć nije dostupna za milion građana Srbije Podatak da Hitna pomoć nije dostupna za više od milion građana koji žive u sredinama sa manje od 25.000 stanovnika, zaposlene najviše brine.
– Mi imamo hitnu koja je invalid. Vi imate s jedne strane protokole lečenja koji se unapređuju, idemo napred, organizaciju nemamo uopšte, kaže prim. dr Goran Perges iz Služba hitne medicinske pomoći u Sremskoj Mitrovici.
Prosečno, u Beogradu se broj 194 pozove 1.700 puta dnevno, a na teren se izađe, u proseku, 230 puta. Zato se veruje da bi Zakon o hitnoj pomoći doprineo da se ređe čuje rečenica “Hitna je kasno stigla”.
Izvor: K1 info
Teško obolela Kristina Kovač o raspadu švedskog sistema: Hitna dolazi samo ako umirete, kao da sam u Srbiji

Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.