Gradonačelnik Nikolić pozvao na mudrost

Izvor: Kragujevac.rs, 14.Jul.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Nikolić pozvao na mudrost

Rečima da je teško na bilo koji način komentarisati situaciju u kojoj se nalaze štrajkači, Fijat i grad Kragujevac, započeo je svoje obraćanje medijima gradonačelnik Radomir Nikolić nakon što su mu predstavnici sinikata uručili otvoreno pismo upućeno državnom vrhu.

Mi smo ozbiljno zainteresovani i zabrinuti za ovu situaciju. Sve vreme smo nastupali kao medijator, pokušavali da napravimo što bolju vezu između zaposlenih u FCA i državnih organa - Vlade Republike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i Ministarstva privrede. Borba za radnička prava je legalna i legitimna, ali nosi i svoju odgovornost. Jer, problem u kome se danas nalazi Fijat zbog toga što ne funkcioniše, ne radi i ne proizvodi, može da se odrazi na ceo grad, upozorio je Nikolić. Ne rade ni komponetaši, ni tercijarni sektor. Koristim ovu konferenciju za medije da pozovem na mudrost. I zaposlene i vođe ovog sindikalnog protesta. Za štrajk uvek ima vremena, naglasio je Nikolić i dodao da štrajkom nešto može da se postigne, nešto ne. Najvažnije je da se sedne za pregovarački sto.

Verujem da će Ministarstvo privrede već danas, posle ovog dopisa, da razgovara sa štrajkačkim odborom i da već danas može da bude postignut određeni dogovor. Nikolić je pozvao Minsitarstvo privrede da obezbedi zaposlenima u Fijatu pregovore sa poslodavcem i da garantuje za te pregovore. Istovremeno gradonačelnik je pozvao i zaposlene da zamrznu štrajk i počnu da rade. U suprotnom, svi ćemo biti u problemu ukoliko Fijat bude obustavio svoju proizvodnju.

Kroz medije se provlači i vest da Fijat možda namerava da napusti Kragujevac. Ako se tako nešto bude dogodilo mi ćemo biti ponovo “dolina gladi“ jer će nam biti potrebno mnogo više vremena da stanemo na noge. Voleli bismo da možemo da učestvujemo u tim razgovorima zato što od toga zavise ne samo sudbine zaposlenih već svih Kragujevčana. Voleli bismo da možemo da utičemo i na sindikate i na poslodavce u budućem procesu. Mi, međutim, nemamo ingerenciju nad tim, ingerencija je Vlade i Ministarstva privrede.

Nikolić je poručio da će Grad dati punu podršku svakom daljem razvoju, pre svega budućim planovima sa kojima Fijat ili bilo koji drugi investitor može da se obrati. Bojim se, istakao je gradonačelnik Nikolić, da ovakav dalji razvoj situacije može da nam nanese ozbiljnu štetu za budući period. Kragujevac je, podsetio je Nikolić, grad koji je nastao u znoju i u radničkom naporu. To je naša sudbina. Mi smo industrijski centar i dokle god postoji radnička klasa koja vredno radi Kragujevac će postojati i Kragujevac će se razvijati.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.