Izvor: Danas, 23.Feb.2015, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradi se novi zatvor u Kragujevcu

Kragujevac - Odbornici Skupštine grada Kragujevca razmatraće na narednoj sednici lokalnog parlamenta, zakazanoj za 27. februar, elaborat o opravdanosti otuđenja gradskog zemljišta za izgradnju novog zatvora u prigradskom naselju Petrovac. Ukoliko SG usvoji ovu inicijativu, grad Kragujevac će bez naknade obezbediti zemljište za nove objekte u sklopu postojećeg Okružnog zatvora, koji će se, nakon "dogradnje", prostirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << na oko sedam hektara.

U elaboratu o opravdanosti otuđenja zemljišta navodi se da će, u slučaju njegovog usvajanja, ukupna površina Okružnog zatvora u Petrovcu biti preko 23.000 kvadratnih metara. Moći će da primi 400 odraslih muškaraca na služenju kazne od pet godina zatvora i više, a umesto malih ćelija, zatvorenici će imati dvokrevetne sobe sa kupatilom. Izgradnja novih objekata u sklopu postojećeg kragujevačkog Okružnog zatvora deo je projekta "Modernizacija zatvorskih objekata" koje je iniciralo Ministarstvo pravde pre šest godina, a cilj je poboljšanje uslova života zatvorenika.

-Trenutno postoji prenaseljenost u svim zatvorima u Srbiji i životni uslovi su na veoma niskom nivou. Male ćelije, prosečne površine od četiri do sedam kvadrata, koristi nekoliko zatvorenika. Velike ćelije od 20 kvadrata su, takođe, prenatrpane. Sanitarne prostorije nisu u okviru ćelija, nema prostora za lične stvari, kao ni onih za posetu rodbine i advokata. Mnogi zatvorenici izdržavaju kazne daleko od svojih gradova i sela što otežava posete njihovih porodica, navodi se, između ostalog, u elaboratu koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca narednog petka.

Izgradnja novog zatvora u Kragujevcu, koja treba da bude okončana do kraja 2017. ili najkasnije do juna 2018. godine, koštaće oko 30 miliona evra. U elaboratu o opravdanosti navodi se i da će gradnja tog zatvora "imati pozitivan efekat na građevinsku industriju Srbije", te da će "obezbediti 200 novih radnih mesta".

Krivične kazne u Srbiji, prema oficijelnoj informaciji, služe se u 29 zatvora i kazneno-popravnih domova, koji su "značajno prenaseljeni". "Kada bi se primenili standardi Evropskih zatvorskih pravila, u osam objekata prekoračenje je veće od 50 odsto kapaciteta. Uslovi smeštaja su zastareli, a većina zatvora je izgrađena pre 70 godina i namenjena daleko manjem broju zatvorenika", navodi se u elaboratu o kojem će se raspravljati na predstojećoj sednici Skupštine grada Kragujevca.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.