Grad podržao projekat personalne asistencije

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Avg.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad podržao projekat personalne asistencije

U Gradskoj upravi, danas je svečano potpisan ugovor o realizaciji projekta “Servis personalne asistencije za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom“ koji će sprovoditi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad “Solidarnost“.

Ugovor o realizaciji projekta koji je grad Kragujevac podržao sa 1145792 dinara na konkursu za sufinansiranje projekata udruženja i organizacija u oblasti socijalne zaštite, što iznosi 80% >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << ukupne vrednosti projekta, potpisali su u ime grada dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja i Milena Stojanović, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom. Imajući u vidu šta znači personalni asistent za osobu sa invaliditetom, ova projektna aktivnost je vrlo rado prihvaćena u lokalnoj samoupravi.

Na konkurs lokalne samouprave su se javila dva udruženja, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom i još jedno udruženje koje nije ispunilo uslove konkursa. Projekat podrazumeva angažovanje 8 personalnih asistenata koji će umnogome doprineti kvalitetu života osoba sa invaliditetom. U nekom narednom periodu želja nam je da taj broj bude i veći. Odobrena sredstva čine 80% vrednosti projekta dok će 20% uložiti organizacija koja sprovodi projekat. Ali ono što predstavlja 100% vašeg učešća jeste vaša hrabrost, vaše nesebično srce da pomognete ljudima kojima je ta pomoć zaista neophodna, da se što kvalitetnije, što bolje uključe u sve aspekte društvenog života - kaže dr Damnjanović.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad “Solidarnost“ koji će učestvovati u proceni kapaciteta i potreba samih korisnika. Korisnici koji su zainteresovani za korišćenje ove usluge, moći će da se jave Centru za socijalni rad ili Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom. Asistenti će biti angažovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje i potrebno je da poseduju sertifikate o završenoj obuci za pružanje ove usluge.

Ispred Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom želim da se zahvalim gradu što je i ove godine odvojio sredstva za uslugu personalne asistencije. Ovo je druga godina za redom kako grad Kragujevac podržava servis personalne asistencije. Prošle godine on je trajao 9 meseci i podržao je 12 korisnika. Ove godine nije bilo mogućnosti da bude podržano više od 8 korisnika, a projekat će trajati do kraja godine. Usluga personalne asistencije ima izuzetan značaj za osobe sa invaliditetom, ako se uzme u obzir da su korisnici usluge osobe koje imaju najviši stepen telesnog invaliditeta i koje imaju visok stepen zavisnosti od podrške drugog lica u zadovoljavanju osnovnih, ličnih potreba. Ako se to uzme u obzir, onda je nemerljiv uticaj koji ovaj vid podrške ima za kvalitet života ovih lica ali i njihovih porodica - kaže Milena Stojanović.

Svoje pozitivno iskustvo učešća u ovom projektu, kao korisnik, u prethodnom ciklusu, podelio je Boba Narandžić. Personalni asistent, po mom iskustvu, za osobe koje imaju veći procenat invaliditeta, apsolutno je neophodna za normalno funkcionisanje. Možete vi da budete mentalni džin, ako ne možete sa 5 cm nešto da dohvatite, vi ste jednostavno hendikepirani. Personalni asistenti ne samo da pomažu oko takvih stvari, nego i podstiču invalida i motivišu na veću aktivnost. Molio bih da ubuduće pokušaju svi da shvate da je nama to neophodno. Nama nije potreban novac za hranu, mi ćemo da trpimo gladni ako treba, nama nije potreban novac za garderobu, ovo je nama najneophodnija stvar - kaže Narandžić.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.