Goran Nikolić istrčao 77 maratona za 77 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Nikolić istrčao 77 maratona za 77 dana

Kragujevčanin Goran Nikolić još jednom je testirao granice ljudske izdržljivosti, snage i volje. Ovaj sportista koji vidi samo na jedno oko i to samo 5 odsto u Čikagu je istrčao čak 77 maratona za 77 dana čime je oborio sopstveni rekord od 55 uzastopnih maratona. Novi poduhvat poslat je i Ginisovoj kući svetskih rekorda na verifikaciju.

Slabovidi Goran Nikolić iz Kragujevca je u Čikagu, u pedeset i drugoj godini, istrčao za 77 dana više od tri hiljade kilometara. Do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sada niko u svetu nije uspeo da veže 77 maratona, a Gorana je sve vreme motivisao jedan human cilj zbog kojeg se i odlučio na ovaj poduhvat.

"Imao sam nešto što je za mene predstavljalo uzvišen cilj, a to je dovršavanje jednog javnog dobra i privođenje kraja nameni tog dobra, reč je o sportskoj hali Bogoslovije čijim dovršavanjem bismo postigli da ceo fizički prostor i svi sadržaji u njemu budu apsolutno pristupačni svim osobama sa invaliditetom. Krajnja poruka jeste da ako može čovek u pedeset i drugoj godini, uz to sa invaliditetom, mislim da mnogo mlađi nemaju prava na izgovor da ne mogu barem onih 5 kilometara dnevno da istrče koliko i Svetska zdravstvena organizacija i lekari preporučuju", kaže Goran Nikolić maratonac.

Miroslav Aksentijević, snimatelj ističe: "Posle iskustva koje sam prošao sa Goranom, a to je 55 maratona, ovo je sada, uslovno rečeno, novo iskustvo za mene. Jeste bilo naporno jer smo za ta tri i po meseca koja smo proveli u Čikagu prošli sva četiri godišnja doba, trčali smo i po snegu i po strahovitim olujama i kiši i temperaturi koja je bila iznad proseka.

Do sada je prikupljeno četiri i po hiljade dolara iako je potrebno 600 000.

"Najhumaniji grad smo upravo zbog ovakvih ljudi, a da li ćemo iskoristiti taj imidž da uz određene projekte i fondove prikupimo dovoljno sredstva...ja se nadam da hoćemo jer imamo iskustva u tome", kaže Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Goran Nikolić se nada da će njegov primer motivisati donatore da učestvuju u akciji izgradnje Sportske hale prilagođene u potpunosti osobama sa invaliditetom.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.