Golubovi kao politički problem

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golubovi kao politički problem

Kragujevac -- Za političare u Kragujevcu je ovih dana i broj golubova jedna od važnijih tema, ali i razlog za stranačke razmirice. Stručnjaci se ne upuštaju u diskusiju.

Nakon tvrdnji da su se "golubovi namnožili i ometaju građane u svakodnevnim aktivnostima", B92 je istražio da li je u pitanju komunalni ili politički problem.

Odbornica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske napredne stranke Anđelka Stojanović Anđelković je na sednici gradskog parlamenta iznela ovu tvrdnju, a zatim upitala da li postoji služba koja se bavi brojanjem golubova.

"Razlog je što su se golubovi toliko namnožili, makar u centru grada i ometaju dnevne aktivnosti građana. Kako izađete iz solitera možete biti zapljusnuti golubijim izmetom, zatim su kola upropašćena i smatram da je to veliki problem", rekla je ona.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da se razmisli i o

"To je novost Srpske napredne stranke, ja vas molim da razmislite da oformimo službu za brojanje broja golubova. Pošto sam ja na funkciji na kojoj jesam, a jesam golubar, biću zainteresovan, pa ću zamoliti kolegu Vladu Vučićevića da vam odgovori zbog svih okolnosti", rekao je gradonačelnik.

Naprednjaci više o ovoj temi nisu želeli da govore, ali ni gradonačelnik Stevanović. Reč je prepustio kolegi Saši Mileniću.

"Bojim se da se radi ipak o nečem trivijalnijem, da vi samo doprinosite jednoj ideji pokušaja dizanja neuroze na nivo političkog razloga. A neurotski ispadi su ipak stvar pojedinaca i ja od toga ne bih pravio društveni problem", kaže Saša Milenić, Zajedno za Šumadiju.

Ima li više golubova u gradu pokušali smo da saznamo i kod jednog od najnagrađivanijih golubara u Kragujevcu i šire.

"Primećeno je da se ove zime pojavio malo veći broj golubova, tih divljih golubova, ali ja mislim da je to standardno za grad i za sredinu u kojoj živimo", kaže Miroljub Štulović, predsednik Balkanskog saveza golubara.

Grivaša ima više u poslednjih desetak godina, jer su se spustili iz viših predela, rečeno nam je na Prirodno-matematičkom fakultetu. Ipak, to je samo primećeno, ne i naučno potvrđeno.

Stručnjaci za ptice su nam rekli da bez detaljnog istraživanja nema priče o ovoj temi i odbili da komentarišu spekulacije o broju golubova u gradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.