Geroslav Zarić dobitnik Statuete Joakim Vujić

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geroslav Zarić dobitnik Statuete Joakim Vujić

Ovogodišnji dobitnik Statuete Joakim Vujić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, je scenograf Geroslav Zarić, saopštili su iz Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.
Odluku od dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: prošlogodišnji laureat Mihailo Miša Janketić, pozorišni kritičar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a Slobodan Savić, reditelj, predsednik žirija Dragan Jakovljević, glumica Isidora Rajković i glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović.
Žiri u obrazloženju ove odluke navodi da Zarićev scenografski prosede karakterišu temeljno proučavanje dramskog dela, duboko analitički pristup i smela rešenja koja proizilaze iz same biti predstave uz podrazumevanu likovnost.
"Podržavajući osnovnu ideju reditelja, taj ‘tihi perfekcionista', kako ga je nazvala ugledna rediteljka i književnica Vida Ognjenović u jednoj TV emisiji, uporno pronalazi svoj scenski izazov, izbegava rutinu i već viđeno, traga za autentičnim, originalnim scenskom izrazom, za rešenjima iz sopstvenog poimanja poetike prostora i sopstvenom poetskom slikom", navodi se u obrazloženju.
Dodaju da Zarić, kao umetnik osobene poetike i snažne kreativne moći, svojom inventivnošću i jednostavnošću izraza postiže maksimalni učinak ispisujući novo osećanje prostora.
Iza Geroslava Zarića stoji obimno, raznovrsno i celovito umetničko delo čije su vrednosti dokazane i proverene na brojnim domaćim i inostranim scenama, festivalima i izložbama.
Autor je oko 200 realizovanih pozorišnih scenografija.
Brojne nagrade je ostvario i na značajnim letnjim festivalima kao što su Belef, Budva Grad Teatar, Ohridsko leto...
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Geroslav Zarić dobitnik statuete „Joakim Vujić“

Izvor: Blic, 05.Feb.2019

Ovogodišnji dobitnik statuete „Joakim Vujić“ koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti je scenografGeroslav Zarić, saopšteno je iz Knjaževsko-srpskog teatra.

Nastavak na Blic...

Geroslav Zarić dobitnik Statuete Joakim Vujić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019, 10:17

Ovogodišnji dobitnik Statuete Joakim Vujić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, je scenograf Geroslav Zarić, saopštili su danas iz Knjayyevsko srpskog teatra u Kragujevcu...Odluku od dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.