Garaža umesto spomenika herojima

Izvor: B92, 08.Okt.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garaža umesto spomenika herojima

Kragujevac -- Skupština grada Kragujevca nedavno je usvojila novi plan detaljne regulacije po kome će zbog trga i podzemne graže biti izmešten spomenik narodnim herojima.

U strogom centru grada biće izgrađen trg površine jednog i po hektara i podzemna garaža sa oko 500 mesta za parkiranje.

Informacija da se zbog izgradnje garaže planira i izmeštanje spomenika "Fontana narodnih heroja", uznemirila je porodice potomaka partizana, čiji se posmrtni ostaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalaze upravo na tom mestu.

Maturant kragujevačke gimnazije Božidar Petrović streljan je 1941. godine. Na ovom mestu je sutradan obešen kao opomena svima koji se bore protiv fašizma, a po završetku rata njegovi posmrtni ostaci su tu i sahranjeni, kaže za B92 Petrovićev sestrić Božidar Novaković.

Sestra skojevca Aleksandra Stojanovića Radmila Dugić i kćerka partizana Miljka Tošića Jovanka Popov kažu da ih je veoma uznemirilo kada su čule da na ovom mestu nema kostiju njihovih srodnika, ali i sama pomisao na to da bi one, drugi put, mogle da budu negde premeštene.

U kragujevačkom SUBNOR-u, koji je početkom septembra dao saglasnost na izmeštanje spomenika i saopštio da ispod njega ne leže kosti palih boraca, danas kažu da će zaštititi interese potomaka.

Iako kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture ne dovodi u pitanje postojanje grobnice u centru grada, član Gradskog veća zadužen za investicije Nebojša Vasiljević kaže da gradskoj upravi niko nije dostavio nijedan dokaz da je tu neko sahranjen.

I dok su porodice izričite u tome da neće dozvoliti ekshumaciju posmrtnih ostataka svojih srodnika, predstavnici grada kažu da će tek razgovarati s njima, ali i da ne odustaju od ideje da na ovom mestu naprave podzemnu garažu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.