Garaža ispod „Fontane narodnih heroja”

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garaža ispod „Fontane narodnih heroja”

Svaki grob koji stoji na putu razvoja Kragujevca biće izmešten, a posmrtni ostaci, ukoliko postoje, biće ekshumirani, izjavio je predsednik Skupštine grada Saša Milenić

Kragujevac – I pored zabrinutosti potomaka za sudbinu spomen-obeležja „Fontana narodnih heroja“ u centru grada i protivljenja da se odatle izmeste grobovi pripadnika partizanskog pokreta, čiji su posmrtni ostaci tu preneti posle rata, kragujevačka vlast ne odustaje od namera da upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na tom mestu sagradi javnu garažu.

Plan Direkcije za urbanizam da se ispod Spomen-obeležja „Fontana narodnih heroja“ izgradi podzemna garaža sa oko 500 parking mesta Skupština grada je već usvojila, a predsednik lokalnog parlamenta Saša Milenić, u jučerašnjoj izjavi za „Politiku“, kaže: „Svaki grob koji stoji na putu razvoja Kragujevca biće izmešten, a posmrtni ostaci, ukoliko postoje, biće ekshumirani“.

Prema Milenićevim rečima, Skupština grada nije imala podatke da se na Trgu kod krsta nalazi grobnica.

– Podaci kojima smo raspolagali govorili su samo o spomen-obeležju, no, čak i da tu postoji grobnica, razvoj grada ne može biti zaustavljen. Uz sav pijetet i poštovanje prema potomcima žrtava, ja se nadam da će oni razumeti da treba da živimo za budućnost, a ne za prošlost – navodi Milenić, naglašavajući da će prilikom izmeštanja spomenika i ekshumacije posmrtnih ostataka grad poštovati zakonsku proceduru.

Posmrtni ostaci pripadnika partizanskog pokreta, koji su tokom Drugog svetskog rata ubijeni na području Šumadije, 1948. godine premešteni su u grobnicu na Trgu kod krsta. Spomen-obeležje „Fontana narodnih heroja“ podignuto je 1985, a od tada se svake godine na tom mestu okupljaju porodice žrtava, kako bi odale poštu svojim nastradalim precima.

Prema rečima profesora Željka Zirojevića, predsednika Gradskog odbora Subnora Kragujevac, ova organizacija nije protiv prosperiteta Kragujevca, ali neće, kako je rekao, dozvoliti „skrnavljenje spomenika“.

– Mi nećemo blokirati skupštinske odluke, ali Subnor, kao patriotska, antifašistička i humanitarna organizacija neće dozvoliti skrnavljenje spomenika. Ukoliko potomci žrtava pristanu na ekshumaciju, mi ćemo tražiti da se izvrši ekspertiza posmrtnih ostataka, kako bi se konačno znalo koliko je revolucionara sahranjeno u centru grada. Ekspertiza je potrebna da bi se utvrdio i identitet sahranjenih – objašnjava Zirojević u izjavi za „Politiku“, napominjući da je za DNK analize potrebno najmanje osam meseci.

Iako ne raspolažu preciznim podacima o broju i identitetu lica koja su sahranjena na Trgu kod krsta, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kragujevac kažu da je izvesno da se na tom mestu nalazi grobnica.

– Slučaj treba ispitati pre nego što se počne sa bilo kakvim radovima. To je potrebno uraditi radi istorije i onih koji su u ovom trenutku najviše pogođeni, a reč je o potomcima žrtava – smatra Dragan Minić, direktor kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika.

I Predrag Ilić, direktor Istorijskog arhiva Šumadije, zalaže se za otkrivanje istine.

– Mi smo još 1996. godine od Subnora dobili dokumentaciju da se u centru grada nalazi grobnica, međutim, do sada se nisu stvorile mogućnosti da se utvrdi ko je tu sahranjen i koliko tačno grobova ima. Ovo je poslednji trenutak da se to učini – navodi Ilić u izjavi za naš list.

Inače, planom Direkcije za urbanizam predviđeno je da se u centru grada, osim podzemne garaže, sagradi veliki trg površine 1,5 hektara, na kojem bi kasnije bio podignut spomenik knezu Milošu Obrenoviću. Što se tiče Spomen-obeležja „Fontana narodnih heroja“, za sada postoji samo ideja da se ono premesti ispred zgrade Suda, gde se trenutno nalazi spomenik vojvodi Radomiru Putniku. Gde će biti premešten ovaj spomenik, to se još uvek ne zna.

Brane Kartalović

objavljeno: 30.09.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema ekshumacije – stav potomaka

Izvor: Radio Centar 987, 30.Sep.2011, 14:59

Namera lokalne vlasti da sporvede u delo projekat izgradnje podzemne garaze u centru Kragujevca, cija realizacija podrazumeva izmestanje spomen kosturnice Fontana narodnih heroja podigla je veliku paz..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.