Evakuisani radnici iz objekta u šumi, za trojicom se traga

Izvor: N1 televizija, 28.Feb.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evakuisani radnici iz objekta u šumi, za trojicom se traga

U eksploziji koja se dogodila tokom gašenja požara u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu poginuo je potpukovnik Miroslav Perišić, dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno. Svi povređeni su van životne opasnosti. Ljudi koji su bili zarobljeni u jednom objektu u obližnoj šumi, uspešno su evakuisani.

Izvor: N1

Za trojicom nestalih pripadnika TRZ-a intenzivno tragaju nadležne službe MUP-a i Ministarstva odbrane.

Ranije tokom popodneva >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << saznali smo da je deo radnika Tehničko remontnog zavoda, posle eksplozije, pobegao u objekat u obližnjoj šumi, gde su ostali zarobljeni. Kako saznaje N1, sve 74 osobe su evakuisane i na bezbednom su.

Izvor: N1

Prema poslednjim informacijama četiri drona nadleću mesto eksplozije, dok robot uklanja eksploziv kako bi spasilačke ekipe mogu da priđu osobama zatpranim u objektu fabrike.

Spasilačke ekipe nisu mogle da im se približe, jer se u tom delu nalazi deo fabrike u kojem još postoji opasnost od novih eksplozija.

Spasilački timovi rade na njihovoj evakuaciji, ali prvenstveno na obezbeđivanju terena oko fabrike.

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je u Kragujevcu da je u eksploziji stradao potpukovnik Miroslav Perišić koji je pripadnik Vojske Srbije već 26 godina, a u prethodne dve je radio u Tehničko-remontnom zavodu. Ministar je porodici potpukovnika Perišića izrazio duboko saučešće.

Kako je ranije rekao, traga se za još tri osobe koje se nalaze u opasnoj zoni, zbog čega je iz Beograda došla ekipa Ministarstva odbrane koja je donela robota i dron, kako bi se videlo postoje li uslovi da im se priđe.

Ministar je precizirao da, nažalost, još postoji opasnost od eksplozija, jer iako je požar ugašen, na nekim delovima tinja vatra zbog čega je izrečena mera da niko ne prilazi objektu dok ne dođe ekipa iz Beograda.

Izvor: N1info

Đorđević je rekao i da je Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije bezbednost na prvom mestu, zbog čega je formirao komisiju koja će narednih dana utvrditi uzroke eksplozije o čemu će javnost biti obaveštena.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović rekao je da je hospitalizovano 25 osoba povređenih u eksploziji, i da su sve van životne opasnosti.

Sazdanović kaže da su zbog specifičnosti povreda pozvani i lekari sa VMA kako bi se obavila dodatna dijagnostika. Objasnio je da u odloženom vremenu može doći do novih povreda, te da se strahuje od povreda unutrašnjih organa. On je naveo da je dijagnostika povredjenih obavljena i da je u dogovoru s lekarima koji su došli u Kragujevac sa VMA odlučeno da dvoje povređenih bude prebačeno na lečenje u Beograd.

Izvor: N1info

Đorđević i Sazdanović su tokom večeri obišli povređene koji su zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru.

Ipred Kliničkog centra okupio se veliki broj građana koji pokušavaju da saznaju informacije o povređenim članovima svojih porodica.

Izvor: N1info

U kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) oko 13.20 dogodila se eksplozija u magacinu sa minama i municijom. Tokom gašenja požara, 25 minuta posle prve, desila se još jedna eksplozija.

Vatrogasno-spasilačka brigada u Kragujevcu angažovala je sve raspoložive snage na sanaciji eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu u tom gradu, i požar je uspešno lokalizovan. Kako je rečeno, angažovani su i vatrogasci iz okolnih opština i zaposleni komunalnih preduzeća.

#kragujevac#eksplozijapic.twitter.com/xeul00zmBh

U dežurnoj službi Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu rečeno je da su na mesto događaja poslata sva raspoloživa vozila iz tog grada, odnosno šest vatrogasnih i jedno terensko vozilo, sa 19 vatrogasaca.

Svi kapaciteti Hitne pomoći u tom gradu su angažovani, a u pomoć su pristigla i vojna vozila medicinske pomoći.

Načelnik sektora za vanredne situacije Grada Kragujevca Dragoš Radovanović je rekao agenciji Beta da nije bilo razloga za evakuaciju stanovnika naselja u blizini zavoda, gde su se dogodile eksplozije.

On je potvrdio da su gradska preduzeća "Čistoća" i "Vodovod" uputile na mesto incidenta svoja vozila da pomognu u gašenju požara.

Zavod unapređen uz pomoć NATO

Kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu unapređeni su sredinom oktobra 2016. zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO.

Kako je tada saopšteno, taj zavod je od 12. oktobra mogao da počne da demontira municiju, a plan je bio da se u naredne dve godine uništi oko 2.000 tona viškova municije, koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik.

Delaboracija municije predviđa bezbedno demontiranje municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni delovi se koriste kao sekundarna sirovina.

Sredstva za modernizaciju Zavoda je obezbedio poverilački fond NATO-a od kojeg je Srbija tražila pomoć.

Izvor: YouTube/infoKG.rs

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.