Energetska efikasnost za najmlađe

Izvor: Kragujevac.rs, 19.Maj.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska efikasnost za najmlađe

Odeljenje za energetsku efikasnost, Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj danas je učenicima četvrtog razreda Osnovne škole “Treći kragujevački bataljon“ održalo radionicu na temu energetske efikasnosti.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje lokalna samouprava grada Kragujevca čini kako bi promovisala značaj energetske efikasnosti. Kada je reč o đačkim radionicama današnja radionica je poslednja, a bilo ih je 30 u kojima je kroz interaktivni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << pristup učestvovalo više od 2000 đaka u 22 osnovne škole.

Ove godine ciljnu grupu čine i učenici četvrtog razreda osnovnih škola, koji u okviru predmeta Priroda i društvo, u lekciji “Izvori energije“, uče o fosilnim gorivima i njihovim ograničenim količinama, kao i obnovljivim izvorima energije.

Na radionicama, učenici se bliže upoznaju sa ovim pojmovima i dobijaju više informacija nego što to pruža školski program i stiču znanje o mogućnostima za korišćenje obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Na svakoj radionici učenici dobijaju blok na čijoj su poslednjoj strani odštampani saveti za uštedu energije i veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Odlučili smo da i ove godine radimo na edukaciji naših najmlađih sugrađana, jer smo zaključili da je podizanje svesti od najmlađih dana veoma značajno i da daje dugoročne rezultate“, kaže Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca i dodaje: “Drugi jako značajan razlog je taj da mi iz gradskog budžeta plaćamo energiju koju deca potroše u vrtićima i školama, pa razgovorom sa decom o značaju energije mogu da se naprave velike uštede, a oni da se nauče da razmišljaju i postanu odgovorni građani ovog društva“.

Prvi koraci o edukaciji najmlađih o energetskoj efikasnosti napravljeni su prošle godine, a sada ciljnu grupu čine predškolci ustanova za decu “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“, kao i oni koji pri školama pohađaju pripremni razred za osnovnu školu. Predškolci su na radionicama mogli da vide koje su mogućnosti za uštedu energije u domaćinstvima i tom prilikom dobili bojanke, prilagođene njihovom uzrastu, u kojima je kroz ilustracije prikazano kako može da se uštedi energija, a publikacija sadrži i pesmicu posvećenu štednji energije. U planu je da se održi 20 radionica za oko 1.800 dece predškolskog uzrasta.

Pored navedenih, još je puno razloga da se i ove godine nastavi održavanje radionica sa ciljem podizanja svesti naših najmlađih sugrađana. Jedan od njih je jednostavan račun koji podrazumeva da u svakom domaćinstvu dece koja su bila deo radionica, samo po jedna sijalica od 75W bude isključena po par sati dnevno u prostorijama u kojima se ne boravi, ili ukoliko bi određeni procenat roditelja zamenio klasične sijalice LED sijalicama, ili ako se prozori ne bi otvarali kada je uključen klima uređaj ili grejanje, ostvarile bi se uštede koje se mere milionima kWh prvenstveno električne energije. Na taj način bili bi smanjeni računi koje domaćinstva plaćaju, ali bi bila smanjena i zagađenost, jer električna energija koju trošimo proizvodi se od uglja u termo-elektranama.

Sve ove mere, kao i još puno toga, prikazane su u prezentacijama koje deca gledaju na radionicama, kao i u propagandnom materijalu koji deca dobijaju da ponesu kućama (edukativne bojanke, blokčići sa savetima za uštedu energije, biorazgradive hemijske olovke od recikliranog papira).

Podizanje svesti o značaju štednje energije, kao niskobudžetna mera energetske efikasnosti, uz dobru primenu Zakona o energetici i Zakona o efikasnom korišćenju energije, dovešće do značajnih ušteda u budžetu Grada.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.