Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 01:06

Elektronsko plaćanje svih javnih usluga prioritet razvoja

Ukidanje uplatnica i omogućavanje elektronskog plaćanja svih javnih usluga, dostava dokumenta u eSanduče i elektronska razmena faktura biće prioriteti Saveza za eUpravu u NALED-u u naredne dve godine, koji će se naći na stolu nove Vlade, rečeno je na sednici Saveza za eUpravu.
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će fokus u narednom periodu biti realizacija veoma važnih infrastrukturnih projekata koji će dovesti do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bržeg razvoja eUprave u Srbiji.

To su završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive, kako bi se u potpunosti digitalizovao rad javne uprave, odnosno kako bi se omogućili prijem, izrada i čuvanje elektronskih dokumenata.
"Od strateškog značaja je i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad u digitalnom okruženju", dodao je Jovanović.
Do kraja 2022. godine novih 300 usluga eUpravePrema njegovim rečima Kancelarija će do 2022. godine nastojati da uspostavi novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po građana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije.
Jovanović je zahvalio partnerima iz NALED-a i Saveza na pomoći da realizuju sve ciljeve koji su postavili.
Predsednik Saveza i direktor kompanije OSA računarski inženjering Željko Tomić rekao je da je pre dve godine rad Saveza započeo ukidanjem obaveze upotrebe pečata za privredu.
Potom je usledilo usvajanje Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji privredu oslobađa milionskih troškova zakupa magacina i čuvanja dokumentacije na papiru i omogućuje da je digitalizuju i arhiviraju elektronski.
Analiza sajber bezbednosti u lokalnim samoupravamaNALED je zajedno sa RATEL-om i u saradnji sa Ministarstvom trgovine turizma i telekomunikacija analizirao sajber bezbednost u lokalnim samoupravama. 
Ukazano je na probleme zastarele opreme, nelicenciranih softvera i manjka IT stručnjaka i organizovane su obuke za više od 150 službenika u gotovo 80 gradova i opština i date su preporuke za jačanje njihovih kapaciteta.
Na sednici je rečeno da je Savez za eUpravu u NALED-u posvećen razvoju elektronskih servisa u Srbiji i uključen je u izradu i implementaciju akcionog plana Vlade za razvoj eUprave u Srbiji.
Na današnjoj sednici su predstavljeni i novi članovi saveza- Đorđe Popović (kompanija Telenor), Aleksandar Blagojević (OTP Banka) i Dejan Turk (Vip mobile), a predsednik Saveza je direktor kompanije OSA računarski inženjering Željko Tomić.
Sa više od 60 članova iz redova domaćih i stranih IT i telekomunikacionih kompanija, banaka, lokalnih samouprava, regulatornih agencija i lanaca maloprodaje, predstavlja najbrojnije radno telo u organizaciji, rečeno je na konferenciji.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.