Eko projekat za osnovne škole

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Okt.2018, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eko projekat za osnovne škole

U organizaciji Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj (CEOOR) pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, u okviru sprovođenja Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) danas je predstavljen projekat “Školske bašte pune zdravlja“. Reč je o projektu koji finansira Evropska Unija a podržava Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Čitav koncept ReLOaD programa podrazumeva prioritete jedne lokalne samouprave. Projekat “Školske bašte pune >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << zdravlja“ dobio je najveći broj poena od strane stručne komisije ReLoad-a jer je posvećen unapređenju i podizanju svesti o značaju ekologije, očuvanju i unapređenju životne sredine, pre svega, najmlađih sugrađana ali i njihovih roditelja kroz oblike neformalnog učenja. Pored kuće i porodice, najvažnija institucija je škola a zajedničkim uticajem će se postići ciljevi projekta. Njegovom realizacijom, pored stečenog znanja ulepšaće se školska dvorišta a istovremeno u mladima buditi i duh preduzetništva, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema rečima Ane Đokić Ostojić, menadžera projekta, “Školske bašte pune zdravlja“ okuplja učenike petog razreda ali uključuje i njihove roditelje i nastavnike.

Projekat ima za cilj da se kroz neformalne vidove obrazovanja i primenom praktičnih metoda utiče na podizanje ekološke svesti. Učenici će naučiti kako se sade i uzgajaju biljke ali i kako se lekovite biljke koriste. Projekat uključuje četiri osnovne škole koje će program sprovoditi kroz projektnu nastavu, objasnila je Ana Đokić Ostojić, menadžer projekta a kao najvažnije istakla da će dobiti bašte, male staklenike u kojima će uzgajati biljke tokom čitave godine.

U toku prve faze radi se monitoring škola i dvorišta i na osnovu toga komisija će odlučiti u kojim školama će se realizovati projekat.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.