Drugačiji tretman kulture

Izvor: Kragujevac.rs, 08.Jun.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugačiji tretman kulture

Na osnovu Javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi iz budžeta grada Kragujevca za 2016. godinu, 52 projekta među kojima su pojedinci i udruženja, festivali od kojih neki sa dugogodišnjom tradicijom, dobilo je podršku grada. Sa njima su danas, u zgradi Grada, potpisani ugovori o realizaciji. Ugovore je u ime grada potpisao Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti koji je ovom prilikom istakao da je budžet koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << bio namenjen ovom konkursu mnogostruko veći nego prethodnih godina, ali prevashodno, namera je bila da politika koja se tiče kulture grada i dodele sredstava udruženjima bude drugačija.

- Hvala vam što ste imali strpljenja i razumevanja zbog toga što u 2015. godini nismo bili u prilici da finansiramo projekte i u 2016 smo obećali znatno veća sredstva kada su u pitanju programi i projekti iz kulture i upravo se to i desilo. Za 2016. godinu smo opredelili samo na ovom konkursu 34 miliona dinara što je otprilike zbirno jednako iznosu koji je opredeljen u proteklih pet ili šest godina zajedno. Dakle, samim tim, vidi se jasno naša namera da kulturni život grada podignemo i da generalno, kultura u našem gradu dobije drugačiji tretman, kakav i zaslužuje. Ono na čemu smo insistirali je da komisija bude sastavljena isključivo od kompetentnih ljudi koji u oblastima kojima se bave imaju ostvarene rezultate, kada je u pitanju kultura i umetnost, i da svih šest članova pokriva svih 12 ili 13 oblasti za koje ste vi konkurisali - istakao je Kovačević.

Inače, na konkurs se prijavilo 108 udruženja i pojedinaca sa svojim projektima. Ove godine je raspisan i konkurs za 2017. kako bi sredstva za narednu godinu mogla da se planiraju na vreme. Plan je i osnivanje Saveta za kulturu koji će biti adresa na koju će institucije kulture koje nisu mogle da učestvuju na ovom konkursu, podnositi predloge svojih projekata.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.