Izvor: RTS, 04.Sep.2020, 09:02

Druga šansa za studente, koliko je mesta ostalo na fakultetima u Kragujevcu

Na Univerzitetima u Srbiji u toku je drugi upisni rok za buduće brucoše. Mesta ima na svim Univerzitima i za budžetske i za samofinansirajuće studente. U zavisnosti od fakulteta, planirano je da septembarski upis bude završen sredinom meseca. Koliko je mesta ostalo na Univerzitetu u Kragujevcu i koji su fakulteti najatraktivniji za studente?
Medicina, hotelijerstvo i turizam, psihologija, informatika, inženjerstvo bili su u fokusu budućih akademaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ti fakulteti i smerovi, popunjeni su u prvom upisnom prvom roku. Za mesto je konkurisalo i po pet kandidata.

Za to postoje i praktični razlozi.
Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu kaže da je najveći razlog izvesnost zapošljavanja svih onih koji završe studije inženjerstva, bilo da se radi o mašinskom inženjerstvu, koje je veoma traženo, o računarskoj tehnici, softverskom inženjerstvu ili vojno industrijskom inženjerstvu.
Drugu šansu za upis, kandidati imaju na 10 od 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Slobodno je 1.270 mesta, od kojih 400 za budžetske studente.
U ponudi su raznoliki programi, od prirodno-matematičkih, tehničkih, agronomskih, do prava i ekonomije.
"Na studijskom programu poslovna informatika, ostalo nam je još osam budžetskih mesta i 39 samofinansirajućih, što očekujemo da ćemo u ovom drugom roku i popuniti", kaže Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.
Zbog poštovanja preventivnih mera,u skladu sa kapacitetima, fakulteti su sami određivali termine za prijavljivanje kandidata.
"Plan je da se završi drugi rok do 18. septembra i da se eventualno, ukoliko bude bilo potrebe zbog celokupne epidemiološke situacije i svega, da u tih narednih deset dana, organizuje neki dopunski rok, ukoliko, naravno bude bilo mesta", kaže Marko Lukić,  generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu.
U novu školsku godinu kragujevački Univerzitet upisuje 3.674 kandidata.
Školarine u na nivou prošlogodišnjih, a studenti traže njihovo umanjenje za tridest odsto.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DRUGA ŠANSA ZA STUDENTE: Koji su najtraženiji smerovi i koliko je mesta ostalo na Univerzitetu u Kragujevcu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2020

Na Univerzitetima u Srbiji u toku je drugi upisni rok za buduće brucoše. Mesta ima na svim Univerzitima i za budžetske i za samofinansirajuće studente...U zavisnosti od fakulteta, planirano je da septembarski upis bude završen sredinom meseca. Koliko je mesta ostalo na Univerzitetu u Kragujevcu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.