Donirani mobilni rendgen za potrebe Kliničkog centra Kragujevac od sredine maja čeka na carini

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2020, 10:21

Donirani mobilni rendgen za potrebe Kliničkog centra Kragujevac od sredine maja čeka na carini

Mobilni rendgen koji je Kliničkom centru Kragujevac obezbedila humanitarna organizacija "Prohuman" iz Nemačke, od 12. maja stoji na carinskom skladištu.

Kako je preneo portal Glas Šumadije, aparat je donacija klinike iz Hamburga koja je, upoznata sa humanitarnim radom organizacije na čijem je čelu počasna građanka Kragujevca Mirjana Andrejević Kri, ponudila dva digitalna rendgena.

Ona je za portal >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navela da je sva procedura sprovedena još u januaru, kada su dostavljeni papiri koji potvrđuju marku, tipa aparata, kao i donatorsko pismo.

Saglasnost za carinjenje aparata trebalo je da daju Agencija za lekove i Agencija za jonizaciju.

Humanitarka je kazala da je slučajno videla vest Klinički centar u Kragujevcu traži aparat, videla slučajno.

"Traže donatora, a 'Prohuman' je već donirala mobilni rendgen", rekla je Mirjana Andrejević Kri.

Tražeći odgovor na pitanje u čemu je problem, od članice Gradskog veća za zdravstvo Gordane Damnjanović dobila je informaciju da u Srbiji ne postoji serviser za taj tip rendgena i da zbog toga aparat može da uđe u zemlju.

"Pronašla sam firmu koja proizvodi te aparate u Nirnbergu, gde su mi rekli da serviser postoji u Zemunu. Onda sam pozvala servis u Zemunu, gde su mi rekli da imaju ugovor sa Kliničkim centrom u Kragujevcu i da servisiraju njihove aparate", navela je Mirjana Andrejević Kri.

Kazala je da nikako ne bi želela da okrivi bilo koga, već samo da podstakne da se u vreme epidemije korona virusa, kada je medicinska oprema neophodna, problem što pre reši.

Kragujevčanka, doktorka Mirjana Andrejević Kri, koja živi i radi u Nemačkoj više dve decenije, pomaže zdravstvene ustanove u Srbiji.

Humanitarna organizacija "Prohuman" donirala je kragujevačkom Centru za smeštaj odralih lica "Male pčelice" defibrilator, Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u Beogradu 75 hidrauličnih medicinskih kreveta za teško pokretne pacijente na odeljenjima intenzivne nege i onkologije.

Donacije vredne nekoliko miliona dinara uručivane su i bolnici u Aranđelovcu kao i zdravstvenim ustanovama u Pirotu i Novom Sadu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

KC Kragujevac: Donirani rendgen apart čeka na carini zbog procedura

Izvor: Danas, 17.Jul.2020

Klinički centar Kragujevac saopštio je danas, povodom objava da mobilni rendgen aparat koji je obezbedila humanitarna organizacija "Prohuman" od 12. maja čeka na carinskom skladištu, da "još uvek traje procedura carinjenja za izvor jonizujućeg zračenja".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.