Izvor: Radio 021, 05.Jul.2020, 20:28

Direktor KC Kragujevac: Izmenjena klinička slika u odnosu na mart, teži oblici bolesti

Klinički centar u Kragujevcu trenutno ima kovid pacijente sa težim oblicima bolesti, koji zahtevaju više kiseonične terapije i sa težom kliničkom slikom, rekao je danas direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

On je za RTS rekao da je kod pacijenata u KC Kragujevca "klinička slika izmenjena u odnosu na mart" i da se "stvari menjaju iz dana u dan".

"Primetili smo da je povećan broj pacijenata u našim ambulantama. Konkretno, juče smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << imali veći broj pacijenata nego ikada koje smo primili u istom danu u Kliničkom centru Kragujevac", rekao je Sazdanović.

Naveo je da je karakteristično da se više javljaju Kragujevčani, pacijenti iz regiona Šumadije nego ranijih dana, ali nije rekao koliko je hospitalizovanih u KC Kragujevac.

Kako je sinoć prenela televizija Kragujevac pozivajući se na izjavu zamenika direktora KC Kragujevac Slobodana Milisavljevića, u toj ustanovi trenutno je smešteno 125 pacijenata koji su oboleli od virusa korona.

Institut za javno zdravlje danas je saopštio da je na jučerašnji dan do 10 časova bilo 62 hospitalizovanih. Klinički centar u Kragujevcu zbrinjava pacijente iz šest regiona u Srbiji.

Sazdanović je rekao da je KC Kragujevac pre 10 dana dobio od Ministartsva zdravlja novih 15 respiratora da bi pojačao kapacitete i povećan je broj mesta sa kiseonikom.

"Pretvorili smo Kliniku za neurologiju u kovid bolnicu i povećali kapacitete za više od 20 mesta, odnosno na preko 240 mesta u ovom trenutku", rekao je Sazdanović.

Istakao je da je sve to samo priprema za ono što se očekuje u sledećih 10 do 15 dana.

"Poslat je zahtev Republičkom kriznom štabu da se formiraju privremene bolnice. One su neophodnost u ovom gradu i mi očekujemo pozitivan odgovor na naš zahtev. Videćemo gde će to biti, da li će biti u nekom domu ili u nekoj hali", rekao je Sazdanović.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, na osnovu testiranja uzoraka do ponoći je još 13 osoba zaraženo korona virusom, a prethodnog dana ih je bilo 48.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.