Dinkić: Kraći rok za vraćanje PDV-a za pretežne izvoznike

Izvor: Press, 03.Jan.2013, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Kraći rok za vraćanje PDV-a za pretežne izvoznike

Dinkić je, posle obilaska fabrike Stan teknolodžis (Stan Tećnologies) u zemunskom naselju Altina, rekao da će Vlada Srbije predložiti izmenu uredbe tako da kategorija pretežnog izvoznika bude preduzeće koje izvozi 50 odsto proizvodnje, a ne 75 odsto kao do sada.
U narednom periodu biće predložena i mogućnost da država sa 25 odsto bude osnivač malih i srednjih preduzeća, koja bi posle određenog perioda mogla da otkupe to učešće, kao što to radi Evropska banka za obnovu i razvoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rekao je Dinkić koji se u zemunsku fabriku dovezao "fijatom 500L", proizvedenim u Kragujevcu.
On je objasnio da mnoga mala i srednja preduzeća ne mogu da uzmaju kredite jer ne mogu da garantuju hipotekom, pa bi tu država mogla da obezbedi 25 odsto kapitala.
Dinkić je najavio i modernizaciju preduzeća u restrukturiranju, kao što su IMT i IMR, i dodao da će sutra obići Prvu petoletku u Trsteniku, gde će predstaviti plan modernizacije te kompanije.
Cilj je da, posle modernizacije, te kompanije budu konkurentne i zapošljavaju što više radnika, dodao je Dinkić.
Preduzeće Stan teknolodžis, koje Dinkić posetio danas, projektuje i proizvodi mašine i sisteme za pakovanje koji se koriste u prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj industriji.
Poslovne aktivnosti tog preduzeća prevashodno su usmerene ka izvozu, naročito ka tržištu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, gde su postignuti značajni rezultati.
Stan teknolodžis je 2011. od vlade Japana i Japanske agencije za podsticaj izvoza dobilo podršku za ulazak na tržište te daljekoazijske zemlje, u vidu plaćenih troškova odlaska i boravka u Japanu i mogućnosti organizovanja sastanaka sa kompanijama učesnicima sajma M-TEĆ 2011.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.