Da li se već zna ko će dobiti nagradu “Branko Miljković”?

Izvor: JUGpress.com, 06.Feb.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se već zna ko će dobiti nagradu “Branko Miljković”?

NIŠ

Niški kulturni centar je 29. januara obnarodovao imena kandidata za književnu nagradu „Branko Miljković“ koja se  dodeljuje za knjigu poezije.

Žiri  za dodelu nagrade koga čine šabački književnik Tomislav Marinković, književna kritičarka i istoričarka književnosti iz Novog Sada Dragana V. Todoreskov i Jelena S. Mladenović, doktorantkinja filologije iz Niša odlučio se za knjige sledećih pisaca – Dragana Boškovića za knjigu „The Clash“, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Tanju Kragujević za knjigu „Efekat leptira“, obe u izdanju Kulturnog centra Novi Sad, potom za Anja Marković sa knjigom „Komloon“ koju je izdao beogradski Kontrast, Radomira D. Mitrića za knjigu „Na putu za Hasperiju“ u izdanju Biblioteke M.Bojić iz Beograda, Dragana Radovančević za izdanje Povelje iz Kraljeva „Lampeduza“, Nenada Trajkovića za „Vetar sa jezika“ izdanje Istoka iz Knjaževca,  Marjana Čakarevića za knjigu poezije „Tkiva“ u izdanju Povelje iz Kraljeva I Miroslava Ceru Mihailovića za knjigu “Pogled sa koca”.

Poznati vranjski pisac Miroslav Cera Mihailović, dobitnik mnogih priznanja za poeziju, između ostalog i “Zmajeve nagrade”, a 2016. i nagrade “Stevan Pešić”  4. februara obratio se Niškom kulturnom centru, žiriju i otvorenim pismom kojim je zahtevao da se izuzme iz daljeg razmatranja po ovoj nagradi. Na pitanje JUGpressa da prokomentariše ovakvu svoju odluku, priznati vranjski pisac je insistirao na tome da se objavi njegovo pismo , ne želeći da dalje komentariše ovu svoju odluku.

“Nakon saznanja da se moja knjiga POGLED SA KOCA po odluci žirija našla u užem izboru za nagradu „Branko Miljković“, obraćam vam se zahtevom da je izuzmete iz daljeg razmatranja kako bih članovima žirija makar malo olakšao rad, ničim okrnjio slavu, obradovao i  učinio srećnim unapred javno samoproglašene Laureate i sve koji su na bilo koji način uključeni u razne marifetluke oko ove nagrade, ne želeći da na bilo koji način dajem legitimitet već prepoznatljivom maniru i pojavi poslednjih godina učestaloj u našem svakodnevnom književnom životu“, napisao je Miroslav Cera Mihailović.

Kako je JUGpress već pisao o tome, razlog je što se samoproglašeni laureat već javno oglasio u jednom nedeljniku i to mesec dana pre nego što če biti objavljeno ime nosioca ovog književnog priznanja.

U Niškom kulturnom centru su prilično uzrdžani u komentaru ove odluke jednog od najpriznatijih pesnika .

Goran Stanković, književnik ( i sam laureat nagrade Branko Miljković 1999.) i  sekretar žirija za dodelu negrade „Branko Miljković“, rekao je za JUGpress da je žiri, vrlo objektivan, savestan i ozbiljan, i da još uvek nije doneo odluku o tome ko će ove godine biti laureat ove prestižne nagrade. Na odluku žirija niko ne može imati uticaja. Imena kandidata su objavljena, neće biti razmatrane nove knjige. Ime dobitnika nagrade „Branko Miljković“ za 2016. godinu biće saopšteno krajem februara ili početkom marta. Inače ove godine će se nagrada dodeliti  po 46. put. Laureatu će biti svečano dodeljena tokom marta ili aprila 2017. godine, u okviru višednevne manifestacije „Dana Branka Miljkovića“.

Nagradu dodeljuje grad Niš a tehnički organizator je Niški kulturni centar.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.