DS pita ko će da nadoknadi štetu od požara

Izvor: Šumadija Press, 11.Jul.2015, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS pita ko će da nadoknadi štetu od požara

U nedavnom požaru u zgradi Skupštine grada pričinjena je velika i materijalna i nematerijalna šteta, pa su u Gradskom odboru DS u Kragujevcu vlasti postavili nekoliko pitanja.

Na konferenciji za novinare, Dušan Obradović, predsednik Gradskog odboira Demokratske stranke, rekao je:

Požari se dešavaju i ne smeju biti deo političkih ujdurmi ali postoje pitanja za gradsku vlast na koja zahtevamo odgovore u ime građana Kragujevca. Jedno od pitanja jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << da li je grad Kragujevac za ovu godinu osigurao zgradu organa grada za slučaj požara i drugih elementarnih nepogoda. Saznanja Demokratske stranke idu u prilog tome da aktuelna gradska vlast nije osigurala zgradu Skupštine grada Kragujevca i da će novac za tu materijalnu štetu morati da nadoknade građani Kragujevca.

Obradović je govoreći o nematerijalnoj šteti rekao da je ona veoma zainteresovala javnost jer je izgorela jedna jedna od najvažnijih kancelarija u Skupštini grada, kancelarija građevinske inspekcije.

– Aktuelna gradska vlast saopštila je da je uništena kompletna arhiva građevinske i komunalne inspekcije i inspekcije za saobraćaj i puteve, što nije istina. Arhiva se čuva do godinu dana od zaključenja predmeta nakon čega odlazi u opštinsku arhivu.

Ono što je mnogo veća šteta i o čemu se ne govori dovoljno je da su se u tim kancelarijama zapravo nalazili aktivni predmeti, predmeti koji su u toku i koji nisu arhivirani.

Aktivni predmeti građevinske inspekcije, odnosno predmeti iz poslednjih nekoliko meseci koji su još u obradi, je nešto što je moguće rekonstruisati. Priče da sva dokumentacije postoji na računarima u elektronskoj formi i da se čuva na serverima je netačna, jer ogroman broj zapisnika koji građevinska inspekcija radi na terenu piše se ručno. Izražavamo sumnju da će politička volja u određenim predmetima učiniti svoje da se navodno neki predmeti neće moći rekonstruisati i želimo na vreme da upozorimo javnost da je moguća rekonstrukcija gotovo svih predmeta ali da postoji mogućnost manipulacije gde bi se nekakvi slučajevi zataškali – zaključio je Obradović.

Kako je tom prilikom rečeno, Demokratska stranka ne želi da spekuliše da li je požar izbio namerno ili slučajno, postoje nadležni organi koji se time bave, već samo skreće pažnju na to šta se desilo dan posle i šta će se dešavati u narednom periodu.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.