Cilj Kragujevca je nulta emisija zagađenja

Izvor: Kragujevac.rs, 23.Jan.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj Kragujevca je nulta emisija zagađenja

Grad Kragujevac će sa okolnim opštinama krenuti u jednu veoma ozbiljnu priču organizovanog planskog delovanja u sistemu upravljanja komunalnim čvrstim otpadom, dogovoreno je na sastanku koji je danas, na inicijativu gradonačelnika Radomira Nikolića sa predstavnicima okolnih opština organizovan u Kragujevcu.

Ovo je prvi korak, mi smo danas otvorili ozbiljnu priču, a to je rešavanje problema upravljanja otpadom u gradu Kragujevcu i regionu Šumadije. Mnoge opštine su privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << rešile ovaj problem na svojoj teritoriji, međutim, grad Kragujevac još uvek nije. Nama je to ozbiljan problem, u ovakvoj situaciji mi ćemo možda još godinu ili dve uspeti da produžimo vek trajanja naše deponije, ali ozbiljna sanacija mora da se izvrši što pre. Pored toga, Lepenica čitavim svojim tokom kroz grad pripada četvrtoj kategoriji, a van teritorije Kragujevca ne može da služi ni za navodnjavanje. Pravi način je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Naš cilj je, kazao je Nikolić, nulta emisija zagađenja, bez obzira na cenu za realizaciju takvog projekta.

Sastanku je prisustvovao i stručni tim Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Prema rečima Radmile Šerović načelnice odeljenja za upravljanje otpadom velika je čast prisustvovati ovakvom sastanku na kome su grad Kragujevac i predstavnici okolnih opština doneli odluku o zajedničkom udruživanju i potpisivanju budućeg sporazuma o zajedničkoj saradnji i regionalnom udruživanju po pitanju unapređenja sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom.

To je značajna odluka, s obzirom na to, da su obaveze koje nam nameće EU da se udružujemo, da srađujemo i da planski radimo ciljeve i projekte kako bi ovaj sistem unapredili. U sistemu zaštite životne sredine, upravljanje otpadom prepoznato je kao jedna od izuzetno važnih delatnosti. Pravilno upravljanje otpadom je nešto na šta nas obavezuje zakonska regulativa i regulativa EU.

Ministarstvo će svim svojim raspoloživim kapacitetima pomoći ovom regionu i gradu Kragujevcu na iznalaženju najboljeg modela finansiranja pre svega iz EU fondova, da dobijemo odgovarajuća sredstva koja će značiti gradu Kragujevcu i okolnim opštinama da se postavi odgovarajuća infrastruktura za sakupljanje i odlaganje čvrstog komunalnog otpada. To podrazumeva i izgradnju postrojenja za korišćenje otpada za dobijanje električne ili toplotne energije, što znači da u dugoročnom periodu treba donirati izgradnju i takvih postrojenja odgovarajućih kapaciteta.

Današnjem sastanku, pored članova Gradskog veća resorno zaduženih za tu oblast Minje Obradović, Zorana Jovanovića i Vladimira Maksimovića, prisustvovao je i Damjan Srejić načelnik Šumadijskog upravnog okruga.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.