Izvor: Kurir, 06.Maj.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cesid: Tadić 26,7 , Nikolić 25,5

Najveća izlaznost od 55,5 odsto zabeležena je u centralnoj Srbiji, u Vojvodini je glasalo 53,7, a u Beogradu 50 odsto upisanih birača

BEOGRAD - Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) naveo je da u drugi krug prdesedničkih izbora idu Boris Tadić i Tomislav Nikolić.

Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić osvojio je, prema preliminarnim podacima Centra za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << slobodne izbore i demokratiju, 26,7 odsto glasova birača, a kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić 25,5 odsto.

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je večeras na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres-klubu da to znači da će se u drugom kruga predsedničkih izbora suočiti Tadić i Nikolić.

Reč je o uslovnoj proceni, bez rezultata sa Kosova i Metohije, i tek kada se i ti glasovi uzmu u obzir moći će da se govori o konačnoj proceni, rekao je Blagojević i dodao da ti glasovi mogu da utiču na rezultat, ali ne i na raspored kandidata.

Prema preliminarnim podacima CeSID-a, trećeplasirani na predsedničkim izborima je Ivica Dačić ispored koalicije SPS-PUPS-JS sa 15,3 odsto osvojenih glasova, dok je Vojislav Koštunica (DS S) četvrti sa podrškom 7,7 odsto birača.

Slede Zoran Stanković, kandidat URS sa 7,1 odsto, Čedomir Jovanović (Preokret) sa 5,3 odsto i Jadranka Šešelj (SRS) sa 3,9 odsto glasova birača.

Vladan Glišić (Dveri) osvojio je 2,7 odsto glasova, Ištvan Pastor (SVM) 2,3 odsto, a Zoran Dragišić (Pokret radnika i seljaka) 1,7 odsto, dok su poslednja dva kandidata Muamer Zukorlić (grupa građana) sa 1,1 odsto osvojenih glasova i Danica Grujičić (SDS) 0,7 odsto.

Cesid je saopštio i uslovnu procena broja mandata: lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" osvojila je 72 mandata, lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" 67, lista "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS" 48, lista "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica" 20 mandata. Lista "Čedomir Jovanović - Preokret" osvojila je 19 mandata, lista "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić" 17, lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" 6 i lista "Nijedan od ponuđenih odgovora" jedan mandat. Moguće je da u konačnom ishodu još neke manjinske liste osvoje mandate, radikali ostali ispod crte.

Ni u 22 časa  nisu zatvorena glasačka mesta u Partešu i Štrpcu

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon rekao je večeras da se oko 22 časa još glasalo u opštinama Parteš i Štrpce dok su zatvorena ostala birališta za predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji. Gaon je za prištinske medije kazao da još ne može da saopšti podatke o odzivu glasača jer čeka podatke sa biračkih mesta. Po dosadašnjim izveštajima mirno je proteklo glasanje na Kosovu koje je organizovano uz pomoć OEBS. Glasovi sa Kosova biće prebrojani u Raškoj i u Vranju.

Podnosioci izbornih lista koje su učestovale na današnjim parlamentarnim izborima podeliće, srazmerno broju osvojenih mandata u novom sazivu parlamenta, oko 712 miliona dinara, koliko im pripada na osnovu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Svih 18 izbornih lista je po proglašenju dobilo po nešto manje od 10 miliona, što je 20 odsto sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za pokriće troškova izborne kampanje.

Iz republičkog budžeta se za izbore izdvaja 0,1 odsto rashoda budžeta, od čega se 20 odsto u jednakim delovima raspodeljuje proglašenim izbornim listama, dok se 80 odsto dodeljuje srazmerno broju osvojenih mandata, u roku od pet dana od dana proglašenja izbornih rezultata, bez obzira da li su koristili sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje. Međutim, izborne liste koje ne osvoje jedan odsto važećih glasova, odnosno 0,2 odsto za liste nacionalne manjine, dužne su da su roku od 30 dana, od dana proglašenja izbornih rezultata, vrate 10 miliona dinara koje su dobile po proglašenju zbirne izborne liste.

Izborne liste su bile obavezne da za taj novac polože izborno jemstvo koje se sastoji se u polaganju gotovog novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnoj imovini lica koje daje jemstvo. Izborno jemstvo se vraća političkom subjektu ukoliko na izborima osvoji najmanje jedan odsto važećih glasova, odnosno najmanje 0,2 odsto važećih glasova ako politički subjekat predstavlja i zastupa interese nacionalne manjine, u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata. Ako podnosilac izborne liste ne vrati dobijena sredstava za koja je položio izborno jemstvo, sredstva dobijena iz budžeta se namiruju iz jemstva.

Srbija danas bira novo rukovodstvo države

Srbija danas bira novo rukovodstvo države, a predsednika republike, poslanike, odbornike u opštinama i sastav pokrajinske skupštine odrediće 6.770.013 punoletnih građana.

Oni će danas od sedam ujutru, pa do 20 sati uveče, moći da iskoriste svoje biračko pravo na 8.390 biračkih mesta, što u Srbiji, što u inostranstvu. U zatvorima u Srbiji biće otvoreno 29 biračkih mesta, a u inostranstvu će se predsednik republike i poslanici birati na 38 mesta u 22 zemlje.

U trci za šefa države učestvuje 12 kandidata, a na izborima za republički parlament bori se 18 lista. Ukupno je odštampano je po 7.061.712 glasačkih listića, od čega je 35.133 rezerva.

Izbori će biti sprovedeni i na teritoriji Kosova i Metohije, i to na 90 biračkih mesta, a glasovi će biti prebrojavani u Raški i Vranju.

Zvanični rezultati današnjih izbora treba da budu utvrđeni najkasnije do 10. maja, a prva sednica novog saziva parlamenta biće najkasnije 8. juna. Skupština se konstituiše potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu. Nova vlada mora da bude izabrana najkasnije u roku od tri meseca.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević očekuje solidan odziv građana.

- Prema istraživanjima, izlaznost će biti slična kao i na prethodnim parlamentarnim izborima, što je oko četiri miliona birača. To je oko 60 odsto upisanih u birački spisak, što je solidno. Građani su zainteresovani za izbore, i pored svih okolnosti - kaže Blagojević.

Glasanje u 21.50 nije završeno ni u opštini Bujanovac

Prema podacima Opštinske izborne komisije u opštini Bujanovac najmanje jedno biračko mesto nije zatvoreno do 21.50 časova i tamo je glasanje još u toku. Predsednik Opštinske izborne komisije Faruš Isljami potvrdio je za agenciju Beta da na biračkom mestu u gradu Bujanovcu glasanje još traje zato što je u vreme zatvaranja na tom mestu bilo mnogo glasača. Prema posednjim obrađenim podacima Opštinske izborne komisije do 18 časova glasalo je oko 60 odsto od 39.022 birača u opštini Bujanovac. Prema nezvaničnim saznanjima, glasanje još traje na najmanje još jednom biračkom mestu u selu Veliki Trnovac, u opštini Bujanovac.

Izlaznost do 14 sati

Slavoljub Milenković, zamenik RIK-a, izjavio je da je izlasnosti do 14 sati  31,47 odsto. Centralna Srbija  32,40, dok je u Vojvodini izlaznost 29,48 odsto.

Izlaznost po gradovima: Beograd 31,50,  Novi Sad 27,29,  Niš 30,62, Kragujevac 29,93,  Čačak 29,74.U poređenju sa prošlim parlamentarnim izborima izlaznost je nešto veća kada je porcenat izašlih birača bio 28,51 odsto.

RIK: Izlaznost o 18 sati 48,24

Slavoljub Milenković, zamenik RIK-a, izjavio je da je izlaznosti do 18 sati u republici 48,24, centralna Srbija 48,37, dok je u Vojvodini 47,89 odsto.

Rezultati po gradovima: Beograd 46,34, Novi Sad 44,73, Niš 48,44, Kragujevac 46,64 i Čačak 46,79 odsto.

U poređenju s prethodnim parlamentarnim izborima iz 2008. izlaznost je veće, kada je bila 46,45 odsto.

Do sata nije bilo prigovora političkih partija, koje imaju rok 24 sata da se žale na nepravilnosti.

Prema nezvaničnim informacijama, svoje pravo da glasa nije iskoristio Sretko Kalenić, osuđen na ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. On je odbio da izađe da glasa u zatvoru.

Manja izlaznost nego na predsedničkim 2008.

Na opštim izborima u Srbiji danas je do 17 časova glasalo 44,1 odsto birača, što je oko dva odsto više nego na parlamentarnim izborima 2008. godine, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je to za četiri procenta manje nego u prvom krugu predsedničkih izbora 2008. godine.

Posmatrači CeSID-a, koji su prisutni na oko hiljadu biračkih mesta najnižu izalaznost do 17 časova zabeležili su u Beogradu - 40,5 odsto, a najviše u centralnoj Srbiji 46 odsto, dok je u Vojvodini na birališta do 17 sati izašlo 43,2 odsto glasača. Posmatrači CeSID-a su, prema Blagojevićevim rečima, zabeležili više nepravilnosti, ali one ni po obimu ni po karakteru ne dovode u pitanje ukupnu regularnost izbornog postupka.

Žitorađa: Morali da glasaju za gazdu?

CeSID-a obaveštava o manjim nepravilnostima na pojedinim biračkim mestima koji ne utiču na opštu regularnost izbora jer se u Srbiji glasa na 8.500 mesta.

Jedna od tih nepravilnosti je, istaknuto je na na konferenciji za novinare CeSID-a, bila na jednom mestu u Čačku gde je žena bila na spisku za predsedničke i parlamentarne izbore ali ne i u spisku za lokalne izbore.

Lokalni Birački odbor odlučio da je upiše i na taj spisak ali su naknadno u Odboru ipak zaključili da to nije u skladu sa propisima, oni su tu ženu nazvali telefonom da im kaže za koga je glasala, pa su "njen" listić odlučili da pocepaju, rekao je direktor CESID-a Marko Blagojević.

Nešto veći prekršaj, za koji postoje samo indicije, je da su na jednom mestu u Žitorađi glasači koji rade u jednoj firmi bili primoravani da glasaju za vlasnika te firme, koji je kandidat na izborima.

"Ali to je nekoliko nepravilnosti a glasa se na 8.500 mesta i do sada je izašlo oko 30 odsto birača. Ne možemo govoriti da je u pitanje doveden integritet ili regularnost izbora", rekao je Blagojević.

Kuršumlija: Policija privela jednog birača

Policajci su priveli jednu osobu zbog narušavanja javnog reda na biračkom mestu broj 3 u Kuršumliji. Kako je Tanjugu rekao predsednik Opštinske izborne komisije Miljan Radosavljević, ta osoba je privedena u policijsku stanicu zbog narušavanja reda i mira na biračkom mestu, na poziv predsednika biračkog odbora. On je kazao da je privedeno lice vređalo predsednika biračkog odbora.

Radosavljević je rekao da je na područiju opštine Kuršumlija do 13 sati glasalo 37 odsto glasača. U opštini Kuršumlija pravo glasa na parlamentarnim i predsedničkim izborima imaju 16.902 birača, dok na lokalnim izborima biračko pravo mogu da ostvare 16.202 građanina.

Svi koji se zateknu na biralištima u 20 sati mogu da glasaju

Građani ne bi trebalo da se brinu da li će zbog gužvi na biračkim mestima biti u prilici da glasaju jer im to mora biti omogućeno ukoliko se u 20 sati nađu u redu na biračkom mestu, izjavio je danas programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Marko Blagojević.

Blagojević je precizirao da birački odbori imaju obavezu da svim građanima omoguće glasanje ukoliko su se u 20 sati, kada je predviđeno zatvaranje birališta, zatekli u redu na biračkim mestima.

Najviše listi u Babušnici

Najveći broj pretendenata na vlast u pirotskom okrugu je u opštini Babušnica, gde se za odbornička mesta bori čak 11 lista. U babušničkoj opštini je upisano 11.210 birača, koji će glasati na 44 biračka mesta.

I Japanci posmatraju izbore

Današnje izbore u Srbiji pratiće oko 1.500 posmatrača iz više domaćih i stranih organizacija, kao i više od sto akreditovanih stranih novinara. Među njima su Organizacija za posmatranje izbora iz Tokija, Inicijativa za podršku demokratiji Silva iz Kopenhagena, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, OEBS, OEBS-ODIHR, Cesid i Transparentnost Srbija.

Tomislav Nikolić: SNS 77 mandata, DS 64, SPS 46

CESID: SRS ispod cenzusa. Mandati: SNS 72, DS 67, SPS 48, DSS 20, LDP 19, URS 17

Tadić: Drugi krug će definisati budućnost Srbije. Boris Tadić je rekao da je uveren u pobedu u drugom krugu, jer je ovo prvi put da posle prvog kruga izbora ima prednost. Tadić je rekao da će nova vlada Srbije zavisiti od ishoda drugog kruga izbora.

Koštunica: Rezultati DSS oko osam odsto. Vojislav Koštunica je rekao da je ova stranka izašla sama i sa jasnom idejom političke neutralnosti.

Dačić: Zna se ko će biti premijer Ivica Dačić je rekao da se možda ne zna ko će biti novi predsednik Srbije, ali da se zna ko će biti novi premijer Srbije

Ivica Dačić: Mi smo najveći pobednici izbora. Dačić je zahvalio građanima što su glasali za njega i SPS. On je rekao da je koalicija oko SPS najveći pobednik izbora.

RIK: Glasalo 61,08 odsto. Republička izborna komisija saopštila je da su na parlamentarnim izborima izašlo 61,08 odsto građana upisanih u birački spisak, a na predsedničke izbore 61,14 odsto. U Srbiji pravo glasa imalo je 6.770.013 birača. Za glasanje na predsedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima bilo je otvoreno 8.390 biračkih mesta, od čega 8.323 u gradovima i opštinama u Srbiji, 38 u 22 zemlje u inostranstvu, a 29 u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Ivan Andrić iz LDP kaže da su rezultati koji se pominju na televizijama neprecizni i da treba da se sačeka. On je rekao da je u odnosu na prošle izbore, LDP sada dobio više glasova.

U sedište DS stigli Dragan Đilas i Rasim Ljajić

Stigli trubači u SPS!

RIK: Najviše glasova Nikoliću i SNS Republička izborna komisija saopštila je da je na osnovu oko osam odsto obrađenih podataka Nikolić dobio 25,47, Tadić 23,63 a Dačić 16,61 odsto glasova. Na parlamentarnim izborima SNS je osvojila 24,17, DS 21,29 a SPS 16,65 odsto glasova. DSS je osvojila 7,24, URS je osvojio 7,08, LDP 4,94. Na izbore je izašlo 61,08 odsto građana

Nikolić: SNS osvojila najveći broj glasova. Tomislav Nikolić je sebi čestitao na izbornom rezultatu.

Predsednica Narodne skupštine Srbije, koja zamenjuje i predsednika Republike, Slavica Đukić -Dejanović izjavila je da su građani u dostojanstvenoj atmosferi obavili svoju građansku dužnost. Na prijemu povodom opštih izbora u Srbiji ona je rekla da bi htela da zahvali građanima što su izrazili onu volju koja znači poverenje određenim opcijama za naredni period. Ona je izrazila zadovoljstvo izbornim rezultatom SPS.

CESID: Naprednjaci osvojili najviše glasova. Kako je saopštio programski direktor CESID-a Marko Blagojević, SNS je osvojila 24,7, DS 23,2, SPS 16,6, DSS 7,2, LDP 6,6, URS 6,1. SRS na ivici cenzusa

Funkcioner SPS Branko Ružić izjavio je da, prema prvim preliminarnim rezultatima kojima raspolaže koalicija SPS-PUPS-JS na uzorku od 31 odsto obrađenih biračkih mesta, na predsedničkim izborima vodi kandidat DS Boris Tadić. Prema tim podacima, Tadić je osvojio 25,8 odsto dok je lider naprednjaka Tomislav Nikolić drugi sa 24,9 odsto glasova, a na trećem mestu je kandidat za predsednika koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić sa 16,1 odsto glasova.

CESID: Glasalo je 58,7 odsto građana. Boris Tadić je osvojio 26,8, Tomislav Nikolić 25,5, a Ivica dačić 15,3 odsto glasova.

SPS sprema šampanjac, očekuje se da će slavlje početi uz "kalašnjikov"! U sedište stranke stigao i reditelj Srđan Dragojević.

Lista "Izbor za bolji život" dobila je 30 odsto glasova na izborima za gradsku skupštinu Beograda, saopšteno je u izbornom štabu Ujedinjenih regiona Srbije. Posle 11,6 odsto obrađenog izbornog materijala. Koalicija Pokrenimo Srbiju dobila je 23,5, a koalicija SPS - PUPS - JS 15 odsto glasova. Demokratska stranka Srbije ima 7,2, koalicija "Preokret" 6,2, Srpska radikalna stranka 4, a URS 3,7 odsto glasova.

Dačić za Kurir: I mi smo neki faktor Ivica Dačić, predsednik SPS bio je vidno raspoložen i opušten, čak toliko da je stigao da pošalje telegram čestitke novom francuskom predsedniku Fransoa Olandu. - Ovakvi rezultati pokazali su da Srbija nije dvostranačka država i da smo i mi neki faktor. Niko me nije zvao. Ni Toma ni Boris - rekao je Dačić za Kurir.

DSS: Vojislav Koštunica 8,5 a DSS 8,22 odsto glasova

Aleksandar Vučić rekao da nije tačna informacija iz DS i da je SNS pobedila na parlamentarnim izborima.Prema 48,7 odsto obrađenih glasova, SNS je osvojila 24,4 a DS 22,8

Ana Bekuta: Došla sam da podržim i SPS i Mrkonjića. "SPS i Mrkonjić su mene podržali na solističkom koncertu, ja im sad uzvraćam. Zapevaću večeras naravno", rekla je Ana Bekuta.

DS: Tadić vodi U štabu Demokratske stranke kažu Boris Tadić vodi sa 1,5 - 2 odsto glasova u odnosu na Tomislava Nikolića. Na parlamentarnim izborima, prema 55 odsto obrađenih biračkih mesta DS je izjednačena sa SNS.

Branko Ružić (SPS): Boris Tadić osvojio 25,8, Tomislav Nikolić 24,9, a Ivica Dačić 16,1 odsto glasova.

Aleksandar Vučić saopštio je da na osnovu 24 odsto prebrojanih glasova Nikolić i Tadić idu u drugi krug. Tomislav Nikolić osvojio je 26,0 odsto, a Boris Tadić 25,5 odsto glasova. Na parlamentarnim izborima, na osnovu 17 odsto glasova. SNS je osvojila 24,2, a DS 23,9 odsto glasova.

CESID: Tadić i Nikolić u drugom krugu Programski direktor CESID-a Marko Blagojević saopštio je da je Boris Tadić osviojio 26,8 odsto glasova, dok je Tomislav Nikolić dobio 25,6 odsto.

U Srpskoj radikalnoj stranci nezvanično su saopštili da je razlika između SNS i DS čak deset procenata u korist SNS. Kako su u SRS rekli, ova stranka će proći cenzus i tim rezultatom su zadovoljni, "jer je stranka u rasulu".

Šutanovac: Vode Tadić i DS Dragan Šutanovac izjavio je da, prema nezvaničnim rezultatima te stranke, kandidat DS Boris Tadić vodi u prvom krugu predsedničkih izbora, kao i da DS vodi na izborima za parlament. "Vodi se ozbiljna bitka ko će biti prvi u prvom krugu. Tadić ima prednost od jedan do dva odsto, i imamo prednost i na izborima za parlament", rekao je Šutanovac. On je rekao da je siguran da će DS predvoditi sledeću vladu i ponovio da će DS razgovarati sa svima osim sa SNS, DSS i SRS.

U sedište DS stigla je majka Borisa Tadića. Stigli su i doktor Jurij Bajec, bivši fudbaler Savo Milošević...

Bivši ministar dijaspore Srđan Srećković za Kurir: Ovo je samo prvo poluvreme. U drugom krugu očekujem pobedu Borisa Tadića

Krkobabić za Kurir: Dosadašnji potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je za Kurir da očekuje bolji rezultat koalicije nego na prošlim izborima.

URS je saopštio da je na osnovu uzorka od 20 odsto glasalih Boris Tadić osvojio 26,3 odsto, Tomislav Nikolić 24,7, Ivica Dačić 14,6, Vojislav Koštunica 7,4, Zoran Stanković 6,3, Čedomir Jovanović 5,0 i Jadranka Šešelj 3,6

U sedište DS pristižu i ostali stranački funkcioneri - Dragan Šutanovac, Božidar Đelić, Slobodan Homen, Dragoljub Mićunović, Nada Kolundžija, Borko Stefanović, Vida Ognenović...

Srpska napredna stranka saopštila je da je na malom uzorku glasanja, Tomislav Nikolić osvojio 30,5 odsto glasova, dok je Boris Tadić osvojio 20,7. U sedištu su svi najviši stranački funkcioneri. Atmosfera je odlična.

SPS je saopštio da je na malom uzorku birača Boris Tadić osvojio 26,5 odsto, Tomislav Nikolić 25.5, a Ivica Dačić 14,7 odsto.

U LDP je vesela atmosfera. Na meniju je srpska salata.

URS: Velika izlaznost u prigradskim opštinama Beograda. Miroslav Čučković iz izbornog štaba URS rekao je da je veća izlaznost u prigradskim opštinama Beograda da njih više zanima projekat regionalnog razvoja nego centar Beograda

Milutin Mrkonjić stigao u izborni štab SPS. Nije želeo da daje izjave, samo je rekao Ani Bekuti: "Ana, dušo, ajmo, ovamo". U SPS je i bokserski šampion Nenad Borovčanin.

U Sedište SPS stigli i Ivica Dačić, Ana Bekuta, Šaban Šaulić i Merima Njegomir

Žarko Obradović i automobilista MIloš Pavlović i Neša Galija stigli u sedište SPS

U sedište DS stiglo cveće i piće od koalicija Preokret

Kandidat koalicije Izbor za bolji život Boris Tadić stigao u štab Demokratske stranke

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.