Cene mesa variraju i do 75 odsto

Izvor: S media, 21.Dec.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene mesa variraju i do 75 odsto

U PRODAVNICAMA širom Srbije drastične su razlike u cenama namirnica. Raspon cena svinjskog mesa u Srbiji ovog meseca varira od 320 dinara, koliko košta kilogram tog mesa u Negotinu, do 475 dinara u Užicu, što je razlika od 48 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Istovremeno, junetina je najskuplja u Nišu, gde je trebalo izdvojiti 499 dinara, a najjeftinija u Pančevu, sa cenom od 359 dinara. Razlika u ceni od 65 procenata beleži se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kod telećeg mesa, koje, recimo, žitelji Kraljeva plaćaju 479, pa do 795 dinara u Kragujevcu, Pančevu i Sremskoj Mitrovici.

POVRĆE

PASULJ u Sremskoj Mitrovici je ovog meseca 160, a u Novom Pazaru 250 dinara, što je razlika od bezmalo 60 odsto. Za kupus u Zrenjaninu valja platiti 15, dok je njegova cena duplo viša u Šapcu i Valjevu - 30 dinara za kilogram.

Raspon cena svežeg mesa pokazuje da su cene namirnica šarolike u trgovinama Srbije i da se značajno razlikuju od grada do grada. Građani Srbije, zavisno od mesta stanovanja, različito plaćaju sveže meso, ali i druge namirnice. Nekada se taj raspon cena za iste namirnice razlikuje i po nekoliko desetina dinara.

"Zlatiborcu" nije niko nudio švercovano meso

Ipak, najveće razlike u ceni su kod pilećeg mesa. Prema poslednjem “snimanju” cena RZS, stanovnici Smedereva kilogram sveže piletine plaćaju 170 dinara, dok je ista količina piletine u Užicu, primera radi, skuplja za čak 120 dinara, odnosno 75 odsto, i košta 299 dinara!

Drastične razlike su i kod mlečnih proizvoda. Za kilogram kajmaka stanovnici Kragujevca plaćaju 450 dinara, a Zrenjaninci po 800. To je razlika od 77 odsto, dok je kod sira to čak 94 odsto. U Valjevu sir košta 180, a, recimo, u Negotinu 350 dinara.

Inače, kilogram svežeg šarana najpovoljnije je pazariti u Smederevu, gde košta 225 dinara, dok je u Negotinu za 55 odsto skuplji i staje 350 dinara.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.