Čekaju na preglede u hodniku od 20 kvadrata

Izvor: Blic, 12.Mar.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekaju na preglede u hodniku od 20 kvadrata

KRAGUJEVAC - Svi pacijenti, hronični bolesnici, povređeni, deca i stari kojima je potrebna bilo kakva pomoć ili savet lekara kragujevačke Hitne pomoći susreću se i guraju na uskom prostoru od samo dvadesetak kvadrata hodnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. U hodniku gde se nalaze ambulante za prijem odraslih i dece primaju se pacijenti svih uzrasta i prostor je nezadovoljavajući i za njih i za lekare.

Već >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deceniju i po kragujevačka Hitna medicinska pomoć smeštena je u prostorijama Zavoda za stomatologiju, kao podstanar. Izgradnja novog objekta, odlagana zbog nedostatka sredstava dva puta, planirana je za sredinu ove godine. Za izgradnju nove zgrade predviđeno je oko 1,2 miliona evra, i time bi trebalo da budu rešene gužve koje su svakodnevica oko 160 zaposlenih u ovoj ustanovi.

- Pokrivamo teren u krugu od više od 60 kilometara, izlazimo do Stragara, Čumića, i neretko i na autoput - kaže direktor Zavoda dr Slobodan Kitanović.

Prema njegovim rečima, Fond zdravstva obezbeđuje sredstva za plate i materijalno funkcionisanje, iz donacija je dobijeno 13 vozila, a ekipe ovog Zavoda su na takmičenjima i u zemlji i u inostranstvu među najboljima. Problem je međutim prostor koji bi trebalo da obezbedi lokalna samouprava.

U kancelariji od samo desetak kvadrata smeštena je dispečerska služba, koja dnevno primi na stotine poziva. U toku jedne smene stalno je prisutno 20 ljudi koji u proseku imaju do 70, a vikendima i do 130 izlazaka na teren. Nije zabeleženo da negde nisu otišli.

- U zgradi od 1.200 kvadrata samo je jedna trećina namenjena Hitnoj medicinskoj pomoći. Tu su dve ambulante po jedna za decu i odrasle, i dve prostorije za intervencije, kancelarije, i podrum, i aneks u kome su parkirana vozila stalno mobilna za odlazak na teren. Na otvorenom parking prostoru stoji 40 vozila. Prostor za predah mobilnih ekipa i vozača je od samo petnaestak kvadrata, sa stolovima i stolicama i televizorom - kaže Kitanović i dodaje da godišnje lekari Zavoda imaju i do 25.000 intervencija na terenu i oko 40.000 prijema u ambulantama.

U gradskoj vlasti kažu da intenzivno rade na obezbeđenju novog objekta za Hitnu medicinsku pomoć. Prema rečima Nebojše Vasiljevića, člana Gradskog veća za investicije, urađen je glavni projekat i planirana sredstva od milion do 1,2 miliona evra za novi objekat.

Predviđeno je da na površini od oko 1.800 kvadrata na jednom mestu bude svih pet neophodnih celina - prijemni deo sa ordinacijama za opštu medicinu i pedijatriju, terenski deo, sa trpezarijom i sobom za odmor vozača, prostor za administraciju, sa salom za praktičnu obuku lekara i medicinskog osoblja.

Takođe je predviđeno da se u podrumu smeste radionice za popravku vozila, magacini i praonice, dok će posebno biti izgrađene garaže.

Izgradnja počinje od leta

Novi objekat treba da se gradi na placu prema Grudnom odeljenju kod Pravnog fakulteta, gde će se naći i zgrada Instituta za javno zdravlje. Radovi na izgradnji novog objekta Hitne medicinske pomoći trebalo bi da krenu sredinom leta, po usvajanju detaljnog urbanističkog plana za lokaciju na kojoj je predviđeno više objekata namenjenih zdravstvu, pa bi konačno svoj krov nad glavom trebalo da dobije i Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Povezane vesti: Hirurzi zaraženi hepatitisom B rade s pacijentima? U četvrtak će početi da radi PET skener Naše pacijente operišu u Ženevi Najduže liste čekanja za operaciju srca i kuka Novi grip: Brzi testovi pokazuju sumnjivu dijagnozu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.