Čeka se Cvetkovićev predlog o rekonstrukciji

Izvor: Politika, 22.Feb.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se Cvetkovićev predlog o rekonstrukciji

G 17 plus namerava da saopšti imena svojih kandidata za nove ministre tek posle postizanja konačnog dogovora o modelu promena u Vladi Srbije

Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije odlučiće danas u Kragujevcu ko će biti kandidati G 17 plus za nove ministre ekonomije i NIP-a, ali, nasuprot dosadašnjim najavama, neće saopštiti njihova imena. Kako objašnjavaju u G 17 plus, okolnosti su se izmenile, predstoje razgovori o izmenama u vladi i dok se ne vidi kakav će biti definitivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << model rekonstrukcije Cvetkovićevog kabineta, kandidati G17 plus neće biti zvanično istaknuti. U ovoj stranci objašnjavaju da nije ni logično, a ni korektno prema kandidatima, da se njihova imena saopšte a da se potom, ako se vladajuća koalicija dogovori o smanjenju broja ministarstava u Vladi Srbije, ispostavi da je to bilo uzaludno.

Iako je prethodnih dana bilo reči o tome da će Cvetković svoje ideje izneti do kraja nedelje, juče je šef poslaničke grupe Za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila da će u narednih 15 dana premijer Cvetković izaći sa predlogom o rekonstrukciji vlade.

„Bilo bi značajno ako bi se ovoga puta pokazalo i da manja vlada može da bude i treba da bude racionalnija, ali i efikasnija”, dodala je Kolundžija navodeći da Demokratska stranka redovno analizira rad svih svojih predstavnika i nosilaca javnih funkcija i da neće biti problem da se utvrdi šta je ono što treba menjati u dosadašnjem radu, dinamici rada i u personalnim rešenjima.

U pojedinim medijima se pojavila priča iz nezvaničnih izvora da se ambasadori najuticajnijih zemalja Evropske unije protive imenovanju Zorana Stankovića za novog ministra zdravlja navodno zbog njegovih veza sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem, što je iz G 17 plus demantovano. Lider te stranke Mlađan Dinkić izjavio je preksinoć da je iz ambasade Francuske u Beogradu dobijen zvaničan demanti te vesti, a juče su u G 17 plus za naš list rekli da je cela ta priča o Stankoviću izmišljena i da je ta stranka dobila potvrdu da nijedna ambasada „od SAD do Holandije”, odnosno „niko iz Evrope ili Amerike” nije protiv Stankovića.

Nada Kolundžija je juče izjavila da nijedno personalno rešenje u Vladi Srbije ne sme da bude smetnja u sticanju statusa kandidata za ulazak u EU i punopravnog članstva. Na pitanje novinara da li bi DS išao toliko daleko da postavi uslov da G 17 plus odustane od kandidature Stankovića, ona je kazala da bi DS „uvek išao toliko daleko da otkloni svaku prepreku na putu Srbije ka EU”.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić rekao je juče da bi kandidovanje Stankovića moglo da izazove „politički šum” i negativnu atmosferu u odnosima Srbije i EU. „Ako naša zemlja ima jasan politički stav da je potrebno hapšenje i izručenje Ratka Mladića i u isto vreme predloži nekoga ko je navodno blizak sa Mladićem svakako će stvoriti negativnu atmosferu u našim odnosima sa EU”, rekao je Andrić.

U G 17 plus su juče za „Politiku” potvrdili da neće odstupiti od odluke predsedništva stranke da upravo Zoran Stanković nasledi Tomicu Milosavljevića na funkciji ministra zdravlja i, naglašavajući da je reč o nespornom stručnjaku i poštenom čoveku, navode da nikad niko iz DS-a nije rekao da ima nešto protiv Stankovića.

U DS-u juče nismo mogli da dobijemo komentar povodom spekulacija koje su se pojavile da ta stranka stoji iza priče o neomiljenosti Stankovića u međunarodnim krugovima, ali je, po obilju „nezvaničnih izvora”, spekulacija i demantija, izvesno da se razgovori u vladajućoj koaliciji i vladi vode i na nekim manje formalnim nivoima. Formalni razgovori između pojedinih članica vladajuće koalicije već su počeli i prvi rezultati su, kako kažu u G 17 plus, imenovanja ministara koordinatora koji će, na predlog te stranke, privremeno upravljati dosadašnjim resorima Mlađana Dinkića, Verice Kalanović i Tomice Milosavljevića.

M. Čekerevac

B. Baković

objavljeno: 23.02.2011.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.