Broj novoobolelih u Kraljevu raste -  predloženo uvođenje restriktivnih mera, u Kragujevcu zaražena 23 pacijenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 08:53

Broj novoobolelih u Kraljevu raste - predloženo uvođenje restriktivnih mera, u Kragujevcu zaražena 23 pacijenta

Direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandar Macan izjavio je danas da broj novoobolelih u Kraljevu stalno raste i da je od 17.juna registrovano 60 novoobolelih.

On je za Radioteleviziju Srbije istakao da je u protekla dva dana evidentirano 14 i 16 novoregistrovanih i da su dve žene preminule.

Macan je rekao da je na infektivnom odeljenju u Kraljevu 12 do 13 pacijenta sa srednje teškom slikom i da će, ako se nekome stanje pogorša, biti transportovan u Klinički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centar Kragujevac.

"U prvom piku imali svega 52 registrovana bolesnika sa tri smrtna ishoda", objasnio je Macan kako bi uporedio brojeve.

Upitan o Vrnjačkoj Banji, on je rekao da je i tu vidljiv porast i podsetio da je u toj opštini u prvom talasu bilo osam pacijenata, a da ih je sada sedam.

On je na kraju poručio da očekuje da se situacija u Kraljevu smiri za tri nedelje.

Kraljevo: Predloženo uvođenje restriktivnih mera

U Kraljevu je zbog porasta novoobolelih od virusa korona predloženo uvođenje novih restriktivnih mera, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan i dodao da se čeka saglasnost Republičkog kriznog štaba.

Macan je za Tanjug rekao da je u poslednja dva dana u Kraljevu registrovano 30 novih slučajeva virusa korona i da su preminula dva pacijenta zbog čega je Krizni štab za vanredne situacije u tom gradu, na predlog Zavoda za javno zdravlje, zatražio od Republičkog kriznog štaba saglasnost da se ponovo uvedu restriktivne mere zaštite.

Kako kaže, predloženo je ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova i ograničenje okupljanja do pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru.

''U restoranima bi bilo dozvoljeno da dvoje sedi za stolom, a razmak između stolova treba da bude dva metra. Takođe, i u trgovinskim objektima treba poštovati mere socijalne distance'', naveo je Macan.

On smatra da bi te mere trebalo da se sprovode bar tri nedelje da bi se epidemiološka situacija u Kraljevu stabilizovala.

Macan je kazao da je od 17.juna u Kraljevu potvrđeno 60 slučaja Kovida-19, a da je od sredine marta do 19.maja ukupno registrovano 52 obolelih.

''Vidi se znatno povećanje u broju obolelih. Prinuđeni smo na ovakav potez jer je mnogo asimptomatskih slučajeva. Zbog uvođenja vanredne situacije u Novom Pazaru mladi iz tog dolaze u Kraljevo i virus se brzo širi u toj populaciji'', rekao je Macan.

Dodao je da nadležni apeluju na roditelje da vode decu u vrtiće samo ako moraju i dodao da virus do sada nije ušao u predškolske ustanove.

''U vrtićima su sprovedene sve epidemiološke mere zaštite, ali se pojavljuju određene simptomatske kategorije u vidu blago povišene temperature kod dece. Zato apelujemo da samo roditelji koji imaju radnu obavezu dovode decu u vrtić'', naveo je Macan.

U Kragujevcu testirano 92, zaraženo 23 pacijenta

U protekla 24 sata u Kragujevcu, od 92 uzorkovana pacijenta, registrovano je 23 novozaraženih, a u kućnoj izolaciji trenutno je 267 pacijenata.

U Kliničko-bolničkom centru hospitalizovano je 58 pacijenata, od kojih se šest nalazi na respiratoru.

Od početka epidemije uzorkovano, je 9.343 pacijenta, a ukupno zaraženih je 323.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.